Z jaké strany se nasedá na koně?
Nasedání popisuje z levé strany – chytit se levou rukou hřívy za ušima, pravou rukou hřívy na bázi krku a přešvihnout pravou nohou přes koně – a zdůraznil, že v žádném případě při nasedání nesmí otěž cuknout koni v hubě.Vodítko držíme pravou rukou asi 10 cm pod karabinou a druhou rukou přidržujeme volný konec. 12) Z jaké strany koně jde jezdec, pokud koně vede Při vedení koně jde vždy jezdec z levé strany.Ke koním se smí přistupovat jen se souhlasem odpovědné osoby, osoby jím pověřené nebo majitelem koně, případně v jejich doprovodu. Ve stáji a při zacházení s koňmi je každý povinen chovat se klidně (nekřičet, neběhat,…).

Jak správně vodit koně : Osoba vedoucí koně by měla být vždy vedle plece koně, nikdy před ní; vodič by se měl dívat dopředu, ne na koně. V případě živého nebo neznámého koně je vhodné jej vodit na obnosku s lonží nebo s dlouhým vodítkem. Kůň by neměl být nikdy voděn pouze za stájovou ohlávku bez vodítka.

Jak spravne sedlat koně

Dáme jí na koně lehce před kohoutkem, v případě potřeby na ní položíme gelovku, beránka, či jinou korekční podložku, a nakonec sedlo. Vše dohromady potom klouzavým pohybem po linii hřbetu posunujeme lehce dozadu, až se dostaneme na ideální místo – do nejhlubšího místa na hřbetě.

Jak se obléknout na koně : Vyberte si rajtky, polo tričko, jezdeckou bundu, mikinu nebo vestu a k tomu doplňky, jako jsou jezdecké rukavice nebo podkolenky. Vše je pro vás navrženo s důrazem na pohodlí, kvalitu a funkčnost, které se snoubí s moderním designem a trendy barvami.

Z jaké strany mám vodit koně Dnes každý nasedá na koně z jeho levé strany, stejně tak vodí koně tak, aby ho měl po své pravici.

Hrabání Často kůň hrabe, když chce od člověka nějaký pamlsek nebo v době krmení, chce krmení. Nebo koník často hrabe, když si chce prozkoumat terén před sebou. Často když dáte koníka do nějaké ohrady a on chce ven, často za dalšíma koňma, tak také u oplocení hrabe a přemýšlí kudy ven.

Kolik místa potrebuje kůň

Výběh jim skýtá úkryt před nepřízní počasí (stodola, lesík, závětří budovy) a možnost pohybu (velikost výběhu cca 2000 m2, rozčleněných do tří větších ploch spojených užšími průchody). Napřesrok přibude cca 5 ha velká pastvina a asi 3000 m2 velká louka.„Kůň je inteligentní osobnost s vynikajícími instinkty, které neošálíte. Díky tomu dokáže perfektně zrcadlit chování a uvažování člověka v přímé zpětné vazbě a umožnit mu lépe poznat sebe sama. “Pokud se snažíme zjistit, zda náš kůň kulhá, musíme si ho nechat předvést v pohybu. Kulhat může kůň: ve fázi kmihu – kůň má problém končetinu zvednout/ohnout a plnohodnotně ji nést po celé trajektorii – po oblouku, oblouk je kratší, nižší ve fázi podpěru – kůň končetinu plně nezatíží/nepostaví se na ni.

Proto je logické, pobízet nohu odrazovou – tedy vnější zadní. Správná pobídka dle nás vypadá tak, že jezdec je narovnaný (viz DESATERO SPRÁVNÉHO SEDU), vnitřní holeň posune mírně dopředu, vnější dozadu a vnější holení pobídne koně proti srsti (ve směru pohybu). Čím menší pobídka, tím lépe.

Jak správně vysedávat na koni : Obvykle se vysedá, když jde zadní vnitřní a vnější přední noha koně dopředu. No a když jde dopředu přední noha, jde dopředu i plec. Takže zda vysedáš správně nejsnáž zjistíš pohledem na vnější plec – když jde dopředu, vysedáš, když dozadu, dosedáš.

Kolik unese kůň na zádech : Kolik váhy může kůň unést koně přílišnou zátěží. od 400-625 kg.

Co si obléct na koně

upnuté, ale pohodlné kalhoty z pevného materiálu (nejlépe jezdecké kalhoty, tzv. rajtky, ale dobré jsou i klasické tepláky či džíny; kraťasy a "tříčtvrťáky" či kalhoty s tenkých materiálů jsou naprosto NEVHODNÉ!) pohodlné tričko, nejlépe s dlouhým rukávem (pro děti POVINNÉ!), popř. bunda atd.

Koně preferují spánek ve stoje, jelikož tak mají větší šanci utéct predátorovi. Pokud by leželi, trvalo by jim déle "vzít roha". Většina koní, když spí ve stoje, mají povolenou jednu zadní nohu a dotýkají se země pouze špičkou kopyta.první může kůň frkat, když narazí na neznámý předmět a cítí se být zranitelný. Za druhé frká, když se prachové částice dostanou do dýchacích cest a kůň prachové částice chce dostat mimo dýchací cesty. Kůň muže frkat při výcviku, kdy dává najevo uvolnění (VOŘÍŠKOVÁ, 2001).

Co znamená když kůň řehtá : Ačkoliv se jedná o přirozený projev, měli bychom brát na zřetel i bezpečí účástníků šarvátek. Ačkoliv kůň neumí mluvit, umí řehtat. Řehtáním se koně zdraví mezi sebou, vítají příchozího oblíbeného jedince, ale také svého člověka. Kobyla řehtáním přivolává své hříbě, hřebec na svou osobu upozorňuje klisny.