Na co je ochranná známka?
Ochranná známka vás ochrání před plagiátory a těmi, kdo by chtěli zneužít vaše duševní vlastnictví. Ochránit s ní přitom můžete leccos: od log a sloganů přes název produktu až po barvy nebo specifické animace.Její základní funkcí je rozlišit výrobky a služby jejího vlastníka od výrobků a služeb jiných osob. Registrací ochranné známky získává její vlastník ochranu před tím, aby shodné nebo i podobné označení mohl pro tytéž nebo podobné výrobky či služby používat někdo jiný.Ochranná známka se tedy odlišuje od ostatních značek tím, že je chráněna samostatným zákonem a k označení, které je zapsáno v rejstříku ochranných známek, vznikají jejímu vlastníku absolutní práva.

Kam účtovat ochrannou známku : Při pořízení ochranné známky účtujete na účet 041 – Nedokončený dlouhodobý nehmotný majetek, následně majetek zařadíte na účet 014 – Ostatní ocenitelná práva. Odpisy si stanovíte sami podle předpokládané doby užití majetku. Oprávky účtujte na účet 074 – Oprávky k ostatním ocenitelným právům.

Co nesmí obsahovat ochranná známka

To znamená, že ochranná známka nesmí mít se starší ochrannou známkou shodné nebo podobné označení pro shodné nebo podobné výrobky a služby. Ochranná známka také nesmí například být vulgární, urážlivá, klamavá a nesmí obsahovat státní a náboženské symboly.

Co nemůže být ochrannou známkou : Jde tedy o grafické označení (jako ochrannou známku nelze zapsat například zvukové označení), které je spojeno s konkrétní službou nebo výrobkem a je dostatečně odlišitelné od již zapsaných ochranných známek pro podobné služby či výrobky. Bez propojení s výrobkem či službou by samotná ochranná známka nemohla existovat!

Kalkulátor poplatků

Zápis ochranné známky se na žádost vlastníka ochranné známky obnoví, a to vždy na dalších 10 let. Žádost o obnovu zápisu ochranné známky se podává nejdříve 12 měsíců před skončením doby platnosti a nejpozději v dodatečné lhůtě 6 měsíců po uplynutí doby platnosti známky.

Kolik stojí ochranná známka

Kalkulátor poplatků

Při podání žádosti o mezinárodní zápis ochranné známky se platí správní poplatek ve výši 2 500 Kč na účet Úřadu průmyslového vlastnictví.Kalkulátor poplatků

Při podání žádosti o mezinárodní zápis ochranné známky se platí správní poplatek ve výši 2 500 Kč na účet Úřadu průmyslového vlastnictví.Vlastníkem ochranné známky může být jak osoba fyzická, tak osoba právnická (např. s.r.o., spolek, družstvo atd.). Vlastník ochranné známky má výlučné právo užívat ochrannou známku ve spojení s výrobky či službami, pro které je ochranná známka zapsána.

Pro vyhledávání ochranných známek EU je možné využít databázi EUIPO eSearch. Můžete v ní najít informace o všech zveřejněných ochranných známkách či průmyslových vzorech a jejich majitelích a zástupcích. Databáze obsahuje i rozhodnutí EUIPO, takže se můžete seznámit s jeho právními názory.

Jak ocenit ochrannou známku : Oceňování ochranné známky je od roku 1997 upraveno zákonem, podle něhož se průmyslová práva oceňují výnosovým způsobem, a to jako součet diskontovaných budoucích ročních čistých výnosů z jejich užívání. Nelze-li ochranné známky takto ocenit, použije se tržní způsob nebo nákladový způsob.

Co je kolektivní ochranná známka : Kolektivní ochranná známka odlišuje výrobky a služby členů sdružení od výrobků a služeb podniků, které nejsou členy tohoto sdružení. Sdružení je často používají k označení výrobků od různých výrobců, které mají společnou určitou vlastnost.

Kde najít ochrannou známku

Kde hledat Zapsané ochranné známky můžete vyhledávat v aplikaci TMview. Databáze TMview obsahuje informace o přihláškách a zápisech ochranných známek. Údaje pocházejí od všech národních úřadů EU pro duševní vlastnictví, EUIPO a řady úřadů mimo EU.