Kolik wattu do koupelny?
Když si nejste jisti, zda žebřík vyhřeje koupelnu, pomozte si jednoduchým výpočtem. Podle odborníků na každý krychlový metr prostoru je potřeba zhruba 60 – 100 wattů výkonu.Za ideální svítivost v této místnosti se považuje hodnota kolem 1000 lumenů, závisí to však od barvy použitých stěn obkladů. Světlé a lesklé povrchy odrážejí světlo lépe než ty tmavé. Příliš tmavé stěny vyžadují silnější světelný zdroj, případně více kusů osvětlení.Podle odborníků byste do kuchyně a pracovny měli volit LED osvětlení s výkonem 4W/m2, do obýváku, dětských pokojů, koupelny a ložnice osvětlení o výkonu 2 až 3 W/m2. A na chodbách a ve sklepech si vystačíte s osvětlením s výkonem 1W/m2.

Kolik lumenů do garaze : Doporučená intenzita osvětlení v jednotlivých místnostech:

PROSTORY INTENZITA OSVĚTLENÍ
Koupelna, WC 100–200 lx
Technická místnost, prádelna 100–150 lx
Domácí dílna 150–200 lx
Garáž 75–100 lx

Jak velký topný žebřík do koupelny

S tepelným výkonem žebříku také nepřímo souvisí jeho velikost. Například pro vytápění malé malé koupelny je potřeba cca 700 W (to odpovídá žebříku o rozměru 45 × 120 cm). Orientačně je možné potřebný tepelný výkon spočítat takto: novostavby – plocha koupelny (m²) × 40 × výška koupelny (m) = tepelný výkon (Watt)

Jak vybrat topný žebřík do koupelny : Dvoučlenná domácnost se spokojí s topným žebříkem o výšce 100 až 120 cm. Čtyřčlenná domácnost by naopak měla zvolit topný žebřík o výšce 170 až 180 cm, minimum by mělo být 150 cm. Důvodem je hlavně kapacita vyhřívané plochy, která se dá využít k sušení ručníků případně oděvů.

Technické normy určují, že v koupelnových prostorách by mělo být minimálně 250 luxů, tj. 250 lumenů na m2. Při velikosti koupelny cca. 2x3m = 6m2, potřebujete asi 1500 lumenů.

Jako základní barva pro použití v koupelnách se doporučuje bílý teplý odstín. Světlo nikdy nesměřujte na zrcadlo, to oslepuje. Osvětlení nad vanou by mělo být koncipováno tak, aby se do něj člověk nemohl koukat a být jím tak zároveň oslepován, když leží ve vaně.

Jaký výkon radiátorů na místnost

Pro výpočet výkonu je používán vzorec:

Plocha místnosti v metrech čtverečních x výška místnosti v metrech x 40W. Příklad pro pokoj 3,5 x 5 =17,5 m2 (to je běžná výměra pokoje v panelovém domě s výškou stropu 2,5m) je 17,5 x 2,5 x 40 = 1750W).Jak silná žárovka je potřeba

Druh prostoru, úkolu nebo činnosti Osvětlení (lx)
Chodba 70
Koupelna, WC 150
Kuchyně, obývací pokoje a jídelna 250 – 350
Osvětlení pro čtení, psaní, drobné práce 750

Porovnání hodnot lumenů / watů

Standardní žárovka Standardní žárovka LED žárovka
15 Watt 120 Lumen 136 Lumen
25 Watt 220 Lumen 249 Lumen
40 Watt 415 Lumen 470 Lumen
60 Watt 710 Lumen 806 Lumen

Pro srovnání: klasická žárovka 60 W má světelný tok zhruba 600 lm.

Čím přitopit v koupelně : V maličkých koupelnách vám k tepelné pohodě postačí sálavé topidlo, které funguje na principu ultračerveného záření. Znamená to, že neohřívá vzduch, ale dopadá přímo na osoby a předměty v místnosti podobně jako sluneční paprsky. Velkou koupelnu tedy nevyhřeje, ale v menším prostoru vám s takovým topidlem bude příjemně.

Proč netopí žebřík v koupelně : Překontrolujte, zdali máte otevřený ventil a průtokoměr u smyčky vedoucí k žebříku. Pokud bude z odvzdušňovacího ventilu vytékat otopná voda, zkuste ještě překontrolovat přednastavení.

Čím vytápět koupelnu

Mezi nejběžnější způsoby vytápění v koupelnách patří:

• Radiátory.
  • Otopná tělesa (žebříky)
  • Podlahové vytápění
  • Vytápění infrazářiči.
  • Vytápění konvenčními přímotopy.

Počet uživatelů koupelny

Pro 2-člennou domácnost: postačí radiátor o výšce 100-120 cm. 4-členná rodina: jistě ocení radiátor o výšce 170-180 cm, min. však 150 cm. Dle šířky ručníků: je optimální šířka radiátoru 50 – 60 cm.Pro základní osvětlení obytných místností se doporučuje 100 lumenů na m². V „pracovních místnostech“, jako v kuchyni, pracovně nebo v koupelně, je perfektní světelný tok až 300 lumenů na m².

Kolik je 800 lumenů : Srovnávací tabulka parametrů

Název svítilny Světelný tok (lumeny) Dosvit (metry)
E-STAR 100 lm 40 m
T6 80 lm 18 m