Kdy skončila druhá světová?
Konec války v Evropě nastal 8. května 1945 bezpodmínečnou kapitulací Německa. Po americkém svržení atomových bomb ve dnech 6. a 9. srpna 1945 na města Hirošima a Nagasaki, kapitulovalo Japonsko 2. září 1945.Definitivní tečku za druhou světovou válkou ale představuje až kapitulace Japonska z 2. září 1945. Oficiálním koncem druhé světové války v Evropě byl okamžik, kdy vstoupila v platnost německá kapitulace, to znamená půlnoc z 8.Přesně před 80 lety, 1. září 1939 oficiálně začala druhá světová válka, když Německo napadlo sousední Polsko. K vypuknutí konfliktu se schylovalo už dlouho, přípravou bylo pro nacistického vůdce Adolfa Hitlera i zabrání českého pohraničí po Mnichovské dohodě v září 1938 a v březnu 1939 i zbytku území.

Kdy skoncila válka v Japonsku : Podepsání japonské kapitulace se uskutečnilo na palubě bitevní lodi USS Missouri v Tokijském zálivu dne 2. září 1945.

Kdo osvobodil Československo

Součástí osvobození Československa byla Pražská ofenzíva vedená Sovětským svazem z východní fronty, dále osvobození západních Čech americkou armádou a květnové povstání českého lidu.

Co se stalo v květnu 1945 : Pražské povstání vypuklo 5. května 1945 v hlavním městě Praze. Česká národní rada (ČNR) vydala prohlášení o konci Protektorátu a o převzetí vládní a výkonné moci. Nejdříve probíhaly demonstrace, které brzy přešly do ozbrojeného odporu.

Druhá světová válka v Evropě oficiálně skončila 8. května 1945 kapitulací Německa. Po americkém atomovém útoku na Hirošimu a Nagasaki kapitulovalo 2. září 1945 Japonsko.

Třistatřicetipětiletá válka
Trvání 30. března 1651 – 17. dubna 1986
Výsledek Status quo ante bellum
Strany
Scilly Nizozemsko

Proč vstoupilo Japonsko do druhé světové války

září. Spojené státy vstoupily do druhé světové války 8. prosince 1941, den po japonském útoku na Pearl Harbor, protože země vycházejícího slunce pokračovala v expanzi a po propuknutí války v Evropě se zaměřila na jihovýchodní Asii, neboť ani Nizozemci, ani Britové nemohli bránit své kolonie.Osvobození Prahy Američany přál také československý exilový prezident Edvard Beneš, který doufal, že by to oslabilo postavení komunistů. Sovětský diktátor Josif Vissarionovič Stalin 24. dubna 1945 oznámil, že vltavskou kotlinu osvobodí Rudá armáda.Přesně před 75 lety se odehrála největší organizovaná vražda Čechů ve druhé světové válce. V noci z 8. na 9. března 1944 nacisté zabili v plynových komorách koncentračního tábora v Osvětimi 3 800 českých mužů, žen a dětí původně z Terezína.

Kdo vyhrál a kdo prohrál 1 světovou válku : Vítězství Dohody. Zánik německého, ruského a rakousko-uherského císařství a Osmanské říše. Vznik nových národních států ve střední a východní Evropě.

Které armády osvobodily Československo : V květnu 1945 české území osvobodila vojska Sovětského svazu a USA. Zásluhy Američanů byly upozaděny. Jako osvoboditelé Československa za druhé světové války se většině vybaví sovětští vojáci.

Kde se válčí ve světě

V

• Válka proti Islámskému státu.
  • Válka v Afghánistánu (2001–2021)
  • Válka v Iráku.
  • Válka v Mali.
  • Válka v severozápadním Pákistánu.
  • Vojenská intervence v Jemenu.
  • Vojenská intervence v Libyi.

Anglo-zanzibarská válka bylo ozbrojené střetnutí, které vypuklo mezi Velkou Británií a Zanzibarským sultanátem 27. srpna 1896. Je uváděná jako nejkratší zaznamenanou válku v lidské historii s délkou ne delší než 45 minut a nejčastěji citovanou jako 38 minut (viz níže).Spojence bojující proti Ose můžeme rozdělit na: 1) tzv. západní demokratické spojence: Spojené státy americké, Velká Británie, Francie; 2) a na komunistický Sovětský svaz. Spojenci nakonec státy Osy porazili – druhá světová válka skončila v roce 1945.

Kolik lidí zemřelo za druhé světové války : Celkové ztráty na životech způsobené druhou světovou válkou představují více než 72 milionů lidí. Civilní oběti představují asi 47 milionů, včetně asi 20 milionů lidí, kteří zemřeli během války v důsledku hladu a nemocí, a to včetně 6 milionů obětí židovského holocaustu.