Kdy se jde v Nemecku do školy?
Typickým příkladem z evropských států může být Německo, kde je oficiálním počátečním dnem školního roku 1. srpen, děti se pak v různých spolkových zemích však vrací do lavic až do nejzazšího termínu v polovině září.V Německu a Rakousku jsou totiž letní prázdniny v jiném termínu než u nás. Prázdniny jsou také dlouhé pouze šest týdnů a termín se liší u každé spolkové země. To vede někdy ke komickým situacím, kdy rodiny z různých spolkových zemí nemohou najít společný termín pro letní dovolenou.8. 2022). Pro zajímavost – vůbec nejdelší letní prázdniny v rámci Evropské unie mají školáci v Litvě, na Maltě a v Rumunsku (tři měsíce). Zato v takovém Dánsku nebo Lichtenštejnsku si děti užijí letního volna jen něco málo přes měsíc.

Jak funguje školství v Německu : Povinná školní docházka v Německu začíná šestým rokem žáka. Zpravidla trvá 9 – 10 let jako plná povinná docházka, další tři roky jako částečná docházka pro učně, celkem tedy 12 let. Dále je možnost navštěvovat dobrovolně navíc jeden rok školy, jehož absolvování znamená dokončení úplného středního vzdělání.

Kdy se v Německu nepracuje

Přehled volných dnů…

01.01. Nový rok
31.03. Velikonoční neděle
01.04. Velikonoční pondělí
01.05. Maifeiertag (Svátek práce)
09.05. Nanebevzetí Ježíše Krista

Kdy začíná škola : Školní rok trvá od 1. září do 31. srpna. Vyučování se dělí na zimní (září až leden) a letní (únor až červen) období.

Dovolená Minimální délka dovolené je v Německu 24 pracovních dní (v řadě podniků si odboráři vyjednali 30 dní). Vybírání a délku dovolené upravuje Bundesurlaubsgesetz.

Na konci května nebo začátku června začínají prázdniny například v pobaltských zemích. Během první poloviny června pak začínají prázdniny i v Bulharsku, ve Finsku, v Chorvatsku, v Itálii, v Maďarsku nebo v Řecku.

Kdy končí prázdniny v Nemecku

Letní prázdniny v Německu v roce 2021

Spolková země Termín letních školních prázdnin v roce 2021
Porýní-Falc 19.7. – 27.8.
Sársko 19.7. – 27.8.
Sasko 26.7. – 3.9.
Sasko-Anhaltsko 22.7. – 1.9.

Školní rok začíná druhý týden v září a končí předposlední týden v červnu (kolem 20. června). Takže letní prázdniny tu mají děti téměř tři měsíce.Škola. Školní rok začíná ve Švédsku v polovině srpna a končí v polovině června. Denní vyučování trvá od 8 do 15 nebo 16 hodin, i když rozvrhy tříd se liší podle konkrétního programu.

Kolik je svátků v Německu : V Německu je státních svátků o poznání více než u nás. Celkem jich zde napočítáte 17 a jejich platnost se také liší podle jednotlivých spolkových zemí. Během těchto státních svátků jsou zavřené obchody a v omezené míře funguje také hromadná doprava.

Kdy jdeme do školy 2024 : Vyučování ve školním roce 2024/2025 začne ve všech základních školách, středních školách, základních uměleckých školách a konzervatořích v pondělí 2. září 2024. Podzimní prázdniny stanovuje MŠMT na úterý 29. října a středu 30. října 2024.

Kdy je 1 pololetí

Školní rok je rozdělen na dvě pololetí. První pololetí trvá od září do ledna, druhé pololetí pak od února do června. Zpravidla kolem státního svátku 28. října mají žáci podzimní prázdniny (bývají dvoudenní + den státního svátku).

Pracovní doba v Německu

Německý zákoník práce stanovuje maximální denní pracovní dobu na 8 hodin. Tu je možné prodloužit na 10 hodin, ale jedině za podmínky, že během šesti měsíců nebo 24 týdnů nebude překročený průměr 8 hodin.Letošní školní prázdniny – Německo 2024

ZEMĚ Bádensko-Württembersko Dolní Sasko
Zimní 1.2. – 2.2.
Velikonoční 23.3. – 5.4. 18.3. – 28.3.
Svatodušní 21.5. – 31.5. 10.5., 21.5.
Letní 25.7. – 7.9. 24.6. – 2.8.

Kde mají nejdelší prázdniny na světě : Vůbec nejkratší prázdniny mají děti ve švýcarském kantonu Aargau, pouhých pět týdnů. Rekordmani jsou pak Italové, kteří si užijí 14 týdnů letního volna. Dlouhé prázdniny čekají taky děti na prvních stupních v Bulharsku, kde si dopřávají volno 15 týdnů.