Kdy přestane být plátcem DPH?
Právní úprava je nastavena tak, aby osoby, které dosud plátci DPH nejsou, a které v listopadu nebo v prosinci 2022 nepřekročí obrat 2 mil. Kč, nebyly do systému DPH zapojeny, pokud nebudou dobrovolně chtít. To znamená, že ti, kteří nebudou chtít být plátci a překročí v listopadu nebo v prosinci 2022 obrat 1 mil.Zjednodušeně: pokud se plátcem DPH povinně stát nemusíte — tedy pokud váš obrat za 12 po sobě jdoucích měsíců není vyšší než 2 miliony Kč — pak se typicky plátcem DPH stát nechcete.2022, může plátce do 20. 12. 2022 (tj. do 5 dnů od účinnosti) podat žádost o zrušení registrace k DPH.

Kdy se vyplatí být plátce DPH : Zda je výhodnější být, či nebýt plátcem DPH se odvíjí od Vaší pozice na trhu podnikání. Pokud jsou Vaši zákazníci plátci DPH, nebo Vy sami nakupujete od firmy, která plátcem DPH je, je pro Vás výhodnější registrovat se k plátcovství DPH a to i přesto, že Váš roční obrat nepřesahuje 2 000 000 Kč.

Kdy musím být měsíčním plátcem DPH

Stačilo, když v daňovém přiznání na prosinec 2021 do kolonky „Kód zdaňovacího období následujícího roku“ vyplnil kód Q. Pokud je ovšem váš obrat za kalendářní rok vyšší než 10 milionů korun, musíte nadále plnit své povinnosti jednou měsíčně (případně musíte přistoupit ke změně, byl-li jste plátcem čtvrtletním).

Jaké je zdaňovací období pro DPH : Jaké je zdaňovací období a kdy je splatnost DPH Základní zdaňovací období u DPH je kalendářní měsíc. Při splnění zákonem stanovených předpokladů však může být zdaňovací období jiné než kalendářní měsíc, a to kalendářní čtvrtletí.

Kdy se stáváte plátcem DPH Plátcem DPH se stáváte v okamžiku, kdy ve dvanácti po sobě jdoucích kalendářních měsících překročíte obrat 2 miliony korun. Plátcem DPH se stáváte od prvního dne druhé měsíce, jenž následuje po měsíci, kdy byl stanovený obrat překročen.

Tato osoba se pak dělí na : Neplátce – podnikatel či firma, která má obrat nižší než 1 000 000 Kč v předešlých, po sobě jdoucích kalendářních měsících. Nemá povinnost odvádět DPH a nemá nárok na odpočet. Plátce je osobou registrovanou k dani.

Jak ukončit DPH

O zrušení můžete požádat odesláním elektronického formuláře (sekce „Registrace“, formulář „Žádost o zrušení registrace“, 2. oddíl, bod 9). Obrat nedokládáte, správce daně si ho zkontroluje sám dle vašich přiznání (případně si o doložení požádá později). Správce daně má na vyřízení žádosti lhůtu 30 dní.Přiznání k dani z příjmů fyzických osob se podává podle § 136 odst. 1 daňového řádu nejpozději do tří měsíců po uplynutí zdaňovacího období. Základní lhůta pro podání daňového přiznání za zdaňovací období 2023 je do 2. 4.Vedle dobrovolné registraci k DPH existuje i dobrovolné zrušení plátcovství DPH. Odhlásit se od placení daně ale můžete pouze tehdy, když váš obrat za posledních 12 měsíců klesne pod hranici 1 milionu korun. Zároveň platí, že pokud jste DPH neplatili v minimálním rozsahu 12 měsíců, zrušení plátcovství neprovede.

Existuje totiž několik výhod, které vás přesvědčí, že to je někdy docela fajn: Odpočet – jsou-li vaše výdaje vyšší než příjmy, a za splnění několika dalších podmínek, můžete stát žádat o nadměrný odpočet daně a část peněz vám bude vrácena zpátky. Otevírá se vám brána pro výhodnější a zajímavější zakázky či spolupráce.

Jaké je teď zdaňovací období : U daní, které se vybírají v pravidelných časových intervalech, se vymezuje zdaňovací období. Základním zdaňovacím obdobím je 12 měsíců, u nás zpravidla kalendářní rok. Ten se používá u všech přímých daní, pokud se nejedná o daně bez zdaňovacího období.

Kdy musí být uhrazeno DPH : Plátce, který je právnickou osobou (nebo zastupující člen skupiny), podává kontrolní hlášení za kalendářní měsíc, a to do 25 dnů po skončení kalendářního měsíce (bez ohledu na zdaňovací období plátce, tj. plátci s měsíčním i čtvrtletním zdaňovacím obdobím podávají kontrolní hlášení za kalendářní měsíc).

Kdy končí zdaňovací období

Zdaňovací období je konec roku – tedy 31. prosince 2023. Tři měsíce od konce kalendářního roku uplynou 31. března, nicméně v praxi si finanční úřady vykládají daňový řád tak, že poslední dnem lhůty pro podání daňového přiznání je den následující po uplynutí tří měsíců od konce zdaňovacího období – tedy 1.

Další výhody plátcovství DPH

Plátce DPH zároveň může rovnou uplatňovat daň na vstupu. To je výhodou jednak v případě nakupovaného zboží či materiálu, ale také při nákupu dlouhodobého majetku, který užívá k podnikání. Podnikatelé, kteří nejsou plátci DPH od začátku, mohou uplatnit DPH na vstupu dodatečně.Plátcem DPH se stáváte povinně, pokud máte obrat vyšší než 2 miliony korun za uplynulých 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců. V některých případech je však výhodné se k plátcovství přihlásit dobrovolně.

Kolik bude DPH 2024 : Snížená sazba DPH od roku 2024 je nově sjednocena na 12 %. U části produktů a služeb se jedná o zlevnění. Zákazníci reálně ušetří při nákupu potravin, objednávkách stavebních prací, zdravotnických potřeb, krmiva pro zvířata a pohřebních služeb). U ostatních kategorií se ovšem jedná o zdražení z původní sazby DPH 10 %.