Kdo zavinil první světovou válku?
Prvotní záminkou vyhlášení války byl atentát v Sarajevu na rakouského arcivévodu a následníka trůnu, Františka Ferdinanda d'Este, který byl spáchán 28. června 1914 srbským aktivistou a nacionalistou Gavrilo Principem.Příčiny vzniku První světové války

Jednoznačnou příčinou konfliktu byly imperiální ambice evropských velmocí. Německo bylo hluboce nespokojeno s rozdělením kolonií a němečtí císařové si pohrávali s myšlenkou německé dominance v Evropě.centrální mocnosti, Rakousko-Uhersko a Německo, které spolu s Itálií tvořily Trojspolek. Proti nim stály země Dohody – Francie, Rusko a Velká Británie. Itálie však po vypuknutí války vyhlásila neutralitu a nakonec vstoupila v roce 1915 do války na straně Dohody.

Kdo vyhrál druhou světovou válku : Spojence bojující proti Ose můžeme rozdělit na: 1) tzv. západní demokratické spojence: Spojené státy americké, Velká Británie, Francie; 2) a na komunistický Sovětský svaz. Spojenci nakonec státy Osy porazili – druhá světová válka skončila v roce 1945.

Kolik lidí zemřelo za první světové války

Ztráty a demografické důsledky

Jakou události začala první světová válka : 28. července 1914 vyhlásilo Rakousko-Uhersko válku Srbsku. Šlo o odvetu za atentát na následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este v Sarajevu. V první světové válce bojovalo také 1 400 000 českých vojáků, přes 130 tisíc z nich se už nevrátilo domů.

Okupace Čech a Moravy

Emil Hácha i pražská vláda nakonec souhlasili. Během 15. března 1939 obsadila německá vojska české země.

Při podpisu brestlitevského míru 3. března 1918 měly obě strany své sobecké pohnutky. Lenin se svými stoupenci se z války vyvázali proto, aby se mohli plně soustředit na upevnění moci v Rusku. Německo zase usilovalo o to, aby mohlo všechny ozbrojené síly přesunout z východní fronty na západní.

Kolik lidí zemrelo za první světové války

Ztráty a demografické důsledky

Odhaduje se, že v letech 1914 až 1918 zemřelo v boji, v důsledku zranění či kvůli nemocem přibližně 9,5 milionů vojáků, přičemž přes 4 miliony mužů padlo v armádách Ústředních mocností a téměř 5,5 miliony mužů zemřelo v uniformách vojsk Dohody.Druhá světová válka začala 1. září 1939 německým a slovenským útokem proti Polsku. Již v předchozích dnech provedli Němci několik fingovaných provokací, jako bylo přepadení vysílačky v Gliwicích příslušníky Sicherheitsdienstu(SD) v polských uniformách, které měly ospravedlnit jejich invazi.Součástí osvobození Československa byla Pražská ofenzíva vedená Sovětským svazem z východní fronty, dále osvobození západních Čech americkou armádou a květnové povstání českého lidu.

Po vylodění spojenců na Sicílii v létě 1943 fašistická Velká rada převedla výkonnou moc na krále a diktátor byl internován. Osvobodil ho ale německý vzdušný výsadek, takže v září 1943 založil Mussolini na severu Itálie ovládaném Německem republiku s hlavním městem v Saló.

Kdo platil největší reparace : Platit válečné reparace především Francii (Rusko a Německo si reparace vzájemně odpustili), jejichž výše byla v lednu 1921 vyčíslena na 269 miliard marek a později snížena na 139 miliard marek.

Proč vstupuje USA do 1 světové války : Do první světové války se před 100 lety, 6. dubna 1917, zapojily také Spojené státy americké. Bezprostředním důvodem bylo potopení pěti amerických obchodních lodí německými ponorkami v březnu téhož roku.

Kde bojovali Češi v 1 světové válce

Češi bojovali hrdinně za Rakousko-Uhersko, ale první republika to tutlala. Československé úřady vyzdvihovaly po válce odkaz legií bojujících proti Německu a Rakousku-Uhersku. V boji přitom padlo jen něco kolem pěti a půl tisíce legionářů.

Důvodem k okupaci se stala obava komunistických vůdců v zemích východního bloku z liberalizace režimu v tehdejším Československu a z postupné demontáže komunistického systému. Invazí spojeneckých vojsk byl tento vývoj radikálně zastaven. „Operace Dunaj“ se stala největší vojenskou akcí v Evropě od 2. světové války.Sovětská invaze do Polska byla vojenská operace zahájená Sovětským svazem 17. září 1939 bez formálního vyhlášení války. Šestnáct dní poté, co nacistické Německo zaútočilo na Polsko ze západu, provedl Sovětský svaz útok z východu.

Kdo uzavrel Brestlitevský mír : Brestlitevský mír 1918 (2): Hanebná mírová smlouva

března 1918 byla v Brestu-Litevském na území dnešního Běloruska podepsána mírová smlouva mezi bolševickým Ruskem a ústředními mocnostmi, která v praxi znamenala vítězství druhé jmenované…