Kdo zastupuje spolek?
Organizace spolku

Dle § 243 jsou orgány spolku statutární orgán a nejvyšší orgán, případně kontrolní komise, rozhodčí komise a další orgány určené ve stanovách. Stanovy mohou orgány spolku pojmenovat libovolně, nevzbudí-li tím klamný dojem o jejich povaze. Statutární orgán může být jak kolektivní, tak individuální.Členové spolku ze zákona za dluhy spolku neručí. Za dluhy ručí celým svým majetkem přímo spolek.musí být podepsáni všichni 3 zakladatelé, nebo stačí podpis předsedy.

Kdo je jednatel spolku : Jednatel je statutárním orgánem společnosti s ručením omezeným. Jednatelem může být společník, ale i jakákoliv jiná fyzická osoba, kterou jmenovala jednatelem valná hromada.

Jaký je rozdíl mezi spolkem a zapsaným spolkem

zapsaný spolek je nástupcem dřívějšího občanského sdružení, smysl této neziskové organizace však zůstal zachován. Pokud občanské sdružení nevyužilo práva změnit svou právní formu na ústav nebo sociální družstvo, stalo se s účinností zák. 89/2012 Sb., občanského zákoníku automaticky spolkem.

Co musí splňovat spolek : Spolky se velmi často podílejí na kulturním dění, poskytují služby nebo se zaměřují na vzájemně nebo veřejně prospěšné cíle. Právně musí splňovat mnohé náležitosti, mít název, minimálně tři členy, sídlo, účel, statutární orgán spolku a vymezení práv a povinností členů. Také musí být zapsaný ve spolkovém rejstříku.

Kontrolní komise dohlíží, jsou-li záležitosti spolku řádně vedeny a vykonává-li spolek činnost v souladu se stanovami a právními předpisy, nesvěří-li jí stanovy další působnost. Zjistí-li kontrolní komise nedostatky, upozorní na ně statutární orgán, jakož i další orgány určené stanovami.

podle občanského zákoníku § 243 Orgány spolku jsou statutární orgán a nejvyšší orgán, případně kontrolní komise, rozhodčí komise a další orgány určené ve stanovách. Z toho vyplývá, že má spolek minimálně dva orgány – statutární a nejvyšší.

Kolik lidí musí být ve spolku

Co vše potřebuji k založení spolku K založení spolku je potřeba tří osob. Tyto osoby mohou být fyzické (FO) nebo právnické (PO), případně jejich kombinace.Rozdíl mezi jednatelem a společníkem

jednatel řídí společnost, rozhoduje o finančních záležitostech firmy, jedná jejím jménem a podepisuje smlouvy, zatímco společník je majitel nebo spolumajitel, je členem valné hromady společnosti, nejedná jménem firmy a nepodepisuje smlouvy (pokud není zároveň jednatelem).Založení spolku

Spolek je možné založit též usnesením na ustavující schůzi postupem podle § 222 až 225 občanského zákoníku. Hlavní činností spolku může být jen uspokojování a ochrana těch zájmů, k jejichž naplňování je založen, nikoli podnikání nebo jiná výdělečná činnost.

Návrh je možné podat též prostřednictvím datové schránky či elektronicky opatřený uznávaným elektronickým podpisem, ale tyto formy se při podávání návrhu s řadou příloh využívají méně. Za zápis spolku do spolkového rejstříku se nehradí žádný soudní poplatek.

Kolik stojí registrace spolku : Za zápis spolku do spolkového rejstříku se nehradí žádný soudní poplatek.

Co může společník : Právem společníka s.r.o. je na valné hromadě nejen hlasovat, ale rovněž vznášet dotazy či připomínky k vedení společnosti. Obecně má práva k nejdůležitějším rozhodnutím týkajícím se společnosti. Pokud není zároveň jednatelem, nemůže podepisovat smlouvy a jednat jménem firmy.

Co dělá jednatel společnosti

Sídlo spolku může být umístěno na jakékoli adrese, např. i na domácí adrese jednoho člena statutárního orgánu.Měsíčně však založíme/přeregistrujeme a zlikvidujeme více než 40 spolků v závislosti na poptávce a především součinnosti klienta a samozřejmě soudních úředníků. Průměrně založení nového spolku trvá zhruba 3 týdny (i s vložením zapisovaných údajů do spolkového rejstříku).

Co musí zveřejnit spolek : Stanovy, výroční zprávy či zápisy z valné hromady k takovým informacím také jistě patří. Jinak spolek má ze zákona povinnost zveřejňovat např. stanovy a účetní závěrku, ale ve veřejném rejstříku ve Sbírce listin, nikoliv na svých stránkách.