Kdo provádí ověření účinnosti ochranných opatření elektrických spotřebičů po opravě podle ČSN EN 50678?
Revize elektrických zařízení, tedy i spotřebičů, smí provádět výhradně revizní technik, který je držitelem osvědčení v rozsahu odpovídajícím revidovanému vyhrazenému technickému zařízení. Provádí-li revizní technik revize jako živnost, musí být též držitelem oprávnění podle § 7 odst. 2.Zpravidla revize provádí odborně způsobilá osoba, revizní technik, která získala oprávnění od státního odborného dozoru, Technické inspekce České republiky (TIČR), na základě vykonané zkoušky. Revizní technik prokazuje svou způsobilost pomocí evidenčního čísla.Po opravách se provádí ověření spotřebičů, jejich účinnost ochranných opatření dle technické normy ČSN EN 50678, opakované zkoušky se provádí dle normy ČSN EN 50699. Revize a zkoušky elektrických spotřebičů může vykonávat výhradně osoba znalá dle § 19 zákona č. 250/2021 Sb. c) revizní technik (§ 8, E1X, E2X).

Která norma se přednostně používá pro postupy při provádění revizi elektrických instalací v budovách : V současné době je revidována ČSN 33 2000-6-61:1994 Revize elektrických instalací.

Kdo může provádět elektroinstalace

Kdo dělá revize elektroinstalace Elektrorevize může dělat pouze odborník a certifikovaný revizní technik, který disponuje osvědčením dle vyhlášky 50/1978 Sb., nebo podle nového zákona 250/2021 Sb.

Kdo dělá revize kotlu : Podle zákona o ochraně ovzduší může revizi provést pouze odborně způsobilá osoba. Jde o technika, který je proškolený přímo výrobcem konkrétního kotle, který máte doma. Výrobce uděluje reviznímu technikovi oprávnění k instalaci a údržbě kotlů.

Elektrorevize může dělat pouze odborník a certifikovaný revizní technik, který disponuje osvědčením dle vyhlášky 50/1978 Sb., nebo podle nového zákona 250/2021 Sb. platného od 1. 7. 2022 a zároveň má oprávnění k provádění revizí, které vydává Technická inspekce ČR.

Kdo musí mít oprávnění TIČR

Oprávnění potřebujete, pokud jste podnikající fyzická osoba nebo právnická osoba a chcete provádět práce (montáž, opravy, revize nebo zkoušky) na vyhrazených technických zařízeních. Prověření odborné způsobilosti zahajuje pobočka TIČR na základě žádosti o provedení zkoušky organizace nebo podnikající fyzické osoby.Revize musí být provedeny:

• během instalace LPMS (kontrola zařízení);
  • po instalaci nové LPMS (výchozí revize);
  • v pravidelných termínech stanovených s ohledem na místní prostředí (agresivní atmosférické podmínky) a typ použitých ochranných opatření (pravidelná revize);

Revizní zpráva elektroinstalace musí uvádět:

• typ revize,
  • vymezení elektrického zařízení,
  • přístroje, které byly použity k měření,
  • naměřené hodnoty,
  • provedené úkony revize,
  • zjištěné závady,
  • začátek a konec revize,
  • jméno a podpis revizního technika.

Jak probiha revize FVE : Postup při revizi

Kontrola dokumentace a projektu. Prohlídka instalace. Měření na AC i DC straně instalace. Vypracování revizní zprávy.

Kdo odpovídá za revize : Komentář: V pronajatých prostorách za provedení revizí odpovídá nájemce – provozovatel činnosti. Ve společných prostotách (např. chodby, vstupní haly) za provedení revizí odpovídá majitel budovy, pokud není ve smlouvě o pronájmu uvedeno jinak.

Kdo zajišťuje provádění revizi elektrických spotřebičů

Inspektorát Práce patří mezi kontrolní orgány pro vykonávání revizí elektrických spotřebičů a nářadí. Při jejich nedodržení může udělit finanční pokutu až do výše 2 000 000 Kč, podrobnosti jsou uvedeny v zákoně č. 251/2005 Sb. o inspekci práce.

Kdo tento výpočet provede ELEKTRO projektant s odpovídající kvalifikací dle Vyhlášky 50/1798 Sb., který provede výpočet rizika pro stavbu, vyhodnotí, zda je hromosvod nutné nainstalovat, a zároveň určí konkrétní parametry hromosvodu (počet svodů, oddálení jímače od anténního stožáru ve vzdálenosti s, atd.).Revizní činnost zajišťuje revizní technik na základě získaného oprávnění pověřené organizace Technické inspekce České republiky. Prohlídkou, kontrolním měřením a přezkoušením celkového stavu ověřuje bezpečný a bezporuchový provoz systémů ochrany před bleskem.

Co kontroluje TIČR : Technická inspekce České republiky (TIČR) je v souladu s § 5 zákona č. 250/2021 Sb. pověřenou organizací k plnění úkolů státního odborného dozoru v oblasti bezpečnosti provozu vyhrazených technických zařízení v rozsahu ustanovení § 6 odst.