Kdo řeší pracovněprávní vztahy?
Zaměstnanec mimo jiné nesmí : požívat alkoholické nápoje a zneužívat jiné návykové látky na pracovišti a v pracovní době ani mimo pracoviště vstupovat pod jejich vlivem na pracoviště zaměstnavatele, kouřit na pracovištích a v jiných prostorách, kde jsou účinkům kouření vystaveni také nekuřáci.Zákoník práce rozlišuje dva způsoby založení (vzniku) pracovního poměru, a to na základě pracovní smlouvy a jmenováním. V praxi výrazně převažuje založení pracovního poměru pracovní smlouvou, která je dvoustranným právním jednáním.Základním právním předpisem na úseku pracovního práva je zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů (dále také jen „zákoník práce“), který upravuje především právní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci při výkonu závislé práce nebo v souvislosti s ním.

Kdo jsou účastníci pracovněprávních vztahů : Účastníky (subjekty) pracovněprávních vztahů jsou především zaměstnavatelé a zaměstnanci, dále mohou být účastníky těchto vztahů také zástupci zaměstnanců, jimiž jsou odborové organizace, rady zaměstnanců a zástupci pro oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Na co se mohu ptát jako zaměstnavatel

V praxi se můžete setkat s otázkami diskriminačního charakteru. Nejvíce se zaměstnavatelé dotazují na rodinný stav, počet a věk dětí, náboženské vyznání, nebo zda kouříte. Na tyto otázky nemusíte reagovat, případně můžete zaměstnavatele upozornit na jejich nevhodnost a irelevantnost.

Na co nemá zaměstnavatel právo : zaměstnavatel nesmí při výběru zaměstnanců vyžadovat informace týkající se národnosti, rasového nebo etnického původu, politických postojů, členství v odborových organizacích, náboženství, filozofického přesvědčení, sexuální orientace, není-li jejich vyžadování v souladu se zvláštním právním předpisem (§ 12 odst.

Pracovněprávní vztahy lze dělit na:

• individuální (vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, popř. vztahy mezi zaměstnavateli a pozůstalými po zaměstnanci, který zemřel),
  • kolektivní (vztahy mezi zástupci zaměstnanců, kteří reprezentují kolektiv zaměstnanců, a zaměstnavateli, popř. mezi jejich sdruženími).

Pracovní poměr tak na základě pracovní smlouvy vzniká dnem, který byl sjednán v pracovní smlouvě jako den nástupu do práce (tj. nevzniká ani dnem uzavření pracovní smlouvy, ani dnem faktického nástupu do práce, pokud se tyto dny ovšem časově nekryjí se dnem, který byl jako den nástupu do práce sjednán).

Které smlouvy zakládají pracovně právní vztah

Pracovněprávní vztah může mít podobu pracovního poměru nebo dohody o práci konané mimo pracovní poměr, přičemž pracovní poměr může také vzniknout dvojím způsobem, jmenováním nebo obvyklejší formou na základě pracovní smlouvy.5 tipů pro lepší vztahy v týmu či na pracovišti

1. Tip 1: Neúčastněte se klik a nepodporujte je.
  2. Tip 2: Stůjte na straně výsledku.
  3. Tip 3: Pochvalte své kolegy.
  4. Tip 4: Hledejte důvody, proč ano.
  5. Tip 5: Podporujte spolupráci s ostatními.

Kromě vhodných pracovní podmínek musí zaměstnavatel svým zaměstnancům poskytnout ochranné pracovní prostředky a v některých případech také pracovní oděv a obuv. To se ale týká jen těch profesí, kdy dochází k nadměrnému opotřebování nebo zašpinění, případně i z hygienických důvodů.

Kdy mě může zaměstnavatel přeřadit na jinou práci : Kdy vás převést na jinou práci můžou (ale nemusí)

Rovněž může přeřadit zaměstnavatel zaměstnance, pokud zaměstnanec dočasně pozbyl zákonem stanovené předpoklady pro výkon práce. To lze učinit maximálně na 30 pracovních dnů v kalendářním roce.

Kde si stěžovat na šikanu na pracovišti : Jak se šikaně na pracovišti bránit

Je-li šikanujícím přímý vedoucí pracovník, oslovte s problémem vyššího nadřízeného či personální oddělení. Hodit se vám budou také důkazy, například v podobě korespondence či e-mailů. V krajním případě pak lze podat oficiální stížnost na oblastní inspektorát práce.

Co to je pracovněprávní vztah

Pracovněprávní vztahy jsou soukromoprávní vztahy vznikající při výkonu závislé práce a dále též v souvislosti s ní. Pracovněprávní vztahy lze dělit na: individuální (vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, popř.

Když zaměstnavatel nemá práci, protože nejsou zakázky, kolik dostanu Pokud zaměstnavatel nepřiděluje práci z důvodu částečné nezaměstnanosti, tj. z důvodu omezení odbytu výrobků/poptávky po službách, náleží zaměstnanci náhrada mzdy ve výši nejméně 60 % průměrného výdělku, je-li uzavřena dohoda s odborovou organizací.Nevhodné otázky mohou zahrnovat například dotazy na plánování rodiny, zdravotní historii, vyznání víry, nebo etnický původ. Tyto otázky jsou považovány za neetické a mohou vést k diskriminaci. Například ptát se ženy na její plány na mateřství může být interpretováno jako diskriminace na základě pohlaví.

Co když zaměstnavatel nemá pro zaměstnance práci : Zaměstnavatel může zaměstnance také i bez jeho souhlasu takzvaně poslat na překážky v práci, což v praxi znamená, že mu nařídí, aby se na určitou dobu nedostavoval na pracoviště. V tomto případě zaměstnanci náleží náhrada mzdy až do ve výše 100 % průměrného výdělku.