Kde se registrovat k DPH?
Registraci provede podáním Přihlášky k registraci k dani z přidané hodnoty na daňovém portálu Finanční správy v části Registrace. Registraci k DPH jako plátce nebo identifikovaná osoba podává osoba svému místně příslušnému správci daně.Na vyjádření má správce daně 30 dní. Pokud žádost schválí, stanete se plátcem daně již následující den po oznámení. Plátcem DPH je fyzická nebo právnická osoba, která vykonává ekonomickou činnost a která se dobrovolně nebo ze zákonné povinnosti registrovala jako plátce DPH.Jak se dobrovolně registrovat k DPH Použijte formulář: přihlášku k registraci DPH na webu finanční správy (sekce Registrace => Přihláška k registraci k dani z přidané hodnoty). Veškerá komunikace s finančním úřadem následně probíhá online přes datovou schránku.

Kdy se registrovat na finanční úřad : Kdo a kdy se registruje na finančním úřadě

Podat přihlášku k registraci na FÚ, a tím pádem i k placení daní, je potřeba do 15 dní ode dne vzniku podnikání.

Jak se registrovat jako identifikovaná osoba k DPH

Využijte portál Moje daně. V sekci „Registrace” najdete formulář „Přihláška k registraci k dani z přidané hodnoty”, spustíte průvodce a v prvním kroku (část „Záhlaví”) vyberete Typ registrace: identifikovaná osoba. Formulář vyplňte a na konci můžete přiložit fakturu, kvůli které Vám registrační povinnost vznikla.

Kdy je povinnost registrace k DPH v jiném členském State : Osoba povinná k dani, která uskutečňuje zdanitelná plnění nebo plnění osvobozená od daně s nárokem na odpočet daně, se stává plátcem, pokud pořizuje zboží z jiného členského státu od osoby registrované k dani v jiném členském státě a hodnota pořízeného zboží bez daně překročí v běžném kalendářním roce částku 10 000 EUR …

Cena vyřízení registrace k DPH od 5 000,- Kč bez DPH.

Kdy se vyplatí stát se plátcem DPH

Zda je výhodnější být, či nebýt plátcem DPH se odvíjí od Vaší pozice na trhu podnikání. Pokud jsou Vaši zákazníci plátci DPH, nebo Vy sami nakupujete od firmy, která plátcem DPH je, je pro Vás výhodnější registrovat se k plátcovství DPH a to i přesto, že Váš roční obrat nepřesahuje 2 000 000 Kč.Přihlášku k registraci jste povinen podat u svého věcně a místně příslušného správce daně, tj. na příslušném finančním úřadě, resp. územním pracovišti.Jako začínající OSVČ nebo majitel s. r. o. se potřebujete přihlásit k placení daně z příjmů fyzických či právnických osob. Dobrá zpráva je, že kvůli tomu nemusíte chodit na finanční úřad. Vše totiž vyřídíte na živnostenském úřadě při založení živnosti. Vyplníte jednotný registrační formulář.

Důvod dobrovolné registrace – u dobrovolné registrace podle § 6j až § 6l ZDPH uveďte slovně konkrétní důvod registrace. Předpokládaná částka ročního obratu při dobrovolné registraci plátce – identifikovaná osoba nevyplňuje.

Kdy podává identifikovaná osoba souhrnné hlášení : Souhrnné hlášení podává identifikovaná osoba do 25 dnů po skončení kalendářního měsíce, ve kterém bylo plnění uskutečněno.

Kdy je povinnost stát se plátcem DPH : Kdy se stáváte plátcem DPH Plátcem DPH se stáváte v okamžiku, kdy ve dvanácti po sobě jdoucích kalendářních měsících překročíte obrat 2 miliony korun. Plátcem DPH se stáváte od prvního dne druhé měsíce, jenž následuje po měsíci, kdy byl stanovený obrat překročen.

Kdy musí identifikovaná osoba podávat přiznání k DPH

Povinnosti identifikované osoby

Jako identifikovaná osoba podáváte přiznání k DPH a souhrnné hlášení. Zjednodušeně by se dalo říct, že přiznání k DPH podáváte při nákupu, souhrnné hlášení pak při prodeji. Vždy ale jen za měsíc, kdy vám tato povinnost vznikla, a to do 25. dne následujícího měsíce.

Zda je výhodnější být, či nebýt plátcem DPH se odvíjí od Vaší pozice na trhu podnikání. Pokud jsou Vaši zákazníci plátci DPH, nebo Vy sami nakupujete od firmy, která plátcem DPH je, je pro Vás výhodnější registrovat se k plátcovství DPH a to i přesto, že Váš roční obrat nepřesahuje 2 000 000 Kč.Důvod dobrovolné registrace – u dobrovolné registrace podle § 6f odst. 1 ZDPH uveďte slovně konkrétní důvod registrace. Předpokládaná částka ročního obratu při dobrovolné registraci plátce – při dobrovolné registraci je třeba uvést předpokládaný roční obrat dle § 4a ZDPH.

Kdo nemusí být plátcem DPH : Zjednodušeně: pokud se plátcem DPH povinně stát nemusíte — tedy pokud váš obrat za 12 po sobě jdoucích měsíců není vyšší než 2 miliony Kč — pak se typicky plátcem DPH stát nechcete.