Kde byla vyhlášena samostatnost Československa?
Na Václavském náměstí u pomníku svatého Václava promluvil k davům kněz Isidor Zahradník a vyhlásil samostatný Československý stát. Večer 28. října vydal Národní výbor první zákon, zákon o zřízení samostatného státu československého, a poté bylo ještě zveřejněno provolání Národního výboru „Lide československý.Československo

Československo Česko-Slovensko ↓ 1918–1939 1945–1992 ↓ vlajka znak
Hymna Kde domov můj a Nad Tatrou sa blýska
Motto Pravda vítězí / Pravda víťazí Veritas vincit (1990–1992)
Geografie
Hlavní město Praha

Společný stát Čechů a Slováků existoval 74 let, dva měsíce a tři dny. V pátek 1. ledna 1993 vznikly ve střední Evropě dva nové samostatné státy – Česká republika a Slovenská republika.

Proč se stal 28 říjen Dnem vzniku samostatného československého státu : Slaví se jako připomenutí výročí 28. října 1918, kdy zástupci Národního výboru československého zveřejnili provolání o vzniku Československa a vydali zákon o zřízení samostatného státu.

Proč je svátek 28. října

28. října 1918 se splnil sen mnoha tehdejších Čechů a Slováků. Díky úsilí Tomáše Garrigua Masaryka a dalších vznikl uprostřed Evropy nový stát s názvem Československo. Alois Rašín, Antonín Švehla,…

Kdy se rozdělila Česká a Slovenská republika : Československo zaniklo po 74 letech a 64 dnech od svého založení uplynutím 31. prosince 1992, kdy zanikla Česká a Slovenská Federativní Republika. Česká republika a Slovenská republika se tak 1. ledna 1993 staly jejími nástupnickými státy a samostatnými subjekty mezinárodního práva.

Československo vzniklo 28. října 1918 rozpadem Rakousko-Uherska jako jeden z výsledků první světové války. V období let 1939 až 1945 byla existence Československé republiky přerušena po odtržení první Slovenské republiky a okupaci českých zemí nacistickým Německem.

Vrcholu dosáhl český stát v době vlády Lucemburků ve 14. -15. století za vlády českého krále a římského císaře Karla IV. (1316-78).

Co vedlo ke vzniku Ceskoslovenska

Vznik Československa byl výsledkem porážky Rakousko-Uherska v první světové válce a snahy českých a částečně i slovenských elit odtrhnout se od Rakouska-Uherska. Český exil v čele s Tomášem Garriguem Masarykem prosazoval během války u mocností Dohody osamostatnění československého národa.Pětice politiků – Alois Rašín, František Soukup, Jiří Stříbrný, Antonín Švehla a Vavro Šrobár, která řídila pražský převrat v roce 1918, byla poměrně záhy nazvána „muži 28. října“. Každý z této pětice se stal v Československé republice ministrem, ale jejich další osudy se výrazně lišily.Jednali o vytvoření a budoucí podobě nového státu. 28. října 1918 večer Národní výbor vydal zákon o zřízení samostatného státu Československo a vše se stalo oficiálním. O dva dny později se podepsáním Martinské deklarace připojilo Slovensko, za rok se připojila také Podkarpatská Rus.

28. října 1918 byl vyhlášen samostatný československý stát jako jeden z nástupnických států Rakouska-Uherska.

Co je za svátek 2 listopadu : V mnoha evropských zemích je Den všech svatých státním svátkem nebo dnem pracovního klidu. V České republice nahradily tento svátek Dušičky neboli Památka zesnulých, svátek připadající na 2. listopad. Podobně se v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii a na Novém Zélandu místo svátku Všech svatých slaví už 31.

Kde se podepsalo rozdělení Československa : Rozdělení republiky je spojeno s jednáními, která vedl předseda české vlády Václav Klaus a předseda slovenské vlády Vladimír Mečiar. Ti se setkali již 8. června 1992 v brněnské vile Tugendhat, kde se dohodli na rozdělení federace, a v písemné podobě tuto dohodu podepsali při další schůzce tamtéž dne 26. srpna 1992.

Jak se jmenovalo území našeho státu v období 2 světové války

Protektorát Čechy a Morava

15. března 1939 začala německá armáda okupovat zbytek českého území, o den později byl nad ním Hitler vyhlásil tzv. protektorát Čechy a Morava, který byl přímo vtělen do územního rámce říše a zanikl spolu s ní na konci války.

Dříve byly jako království centrem Koruny české. Kořen slova Čech pravděpodobně odpovídá významu člověk. Latinský ekvivalent Bohemia, původně Boiohaemum (doslova „země Bójů“), jenž časem ovlivnil i názvy v jiných jazycích, je odvozen od keltského kmene Bójů, kteří na tomto území žili od 4. do 1.Vznikl zjednodušením hypotetického původního tvaru Češsko odvozeného od adjektiva češský, je doložen již z 18. století, r. 1704 a častěji pak od 19. století se objevuje též jako označení pro celé České země.

Kdo vladl ceskym zemim : Na českém královském trůnu vládly dynastie Přemyslovců (1198–1306), Lucemburků (1310–1437), Habsburků (1437–1457), Jagellonců (1471–1526), Habsburků (1526–1780) a Habsburko-Lotrinků (1780–1918). Království oficiálně zaniklo roku 1918 vznikem Československa.