Jak změřit koně na sedlo?
Délka posedlí se měří vždy od přední rozsochy do zadní rozsochu sedla a je měřena v centimetrech.1/Větší kus lepenky položte na židli a na něj položte menší kousek lepenky, na který se posadíte. 2/Zatlačte se pořádně do židle, aby se vaše kosti vytlačily do lepenky. Kolena byste měli mít v úhlu 90º. 3/Pak už jen stačí vstát, na lepence nahmatat a zaznačit vytlačené důlky a změřit vzdálenost mezi jejich středy.Kohoutková výška zvířete je výška měřená od země ke kohoutku, tj. k hřbetnímu hrbolu.

Jak se měří kůň : Délka těla koně

Délku těla koně měříme od hrbolu pažní kosti (znázorněný zelenou šipkou vlevo) po sedací hrbol (znázorněný zelenou šipkou vpravo). Obvod začínáme měřit v nejnižším místě hřbetu hned za kohoutkem. Pásku, metr nebo provázek vedeme k mečovitému výběžku hrudní kosti (zhruba tam, kam dáváme podbřišník).

Jak vybrat velikost posedlí

Při volbě posedlí záleží na déle stehenní kosti jezdce a velikosti hýždí. Nejčastější velikostí pro jezdce kolem 165-175 cm se střední postavou je velikost posedlí 17,5, dětká sedla pro poníky se pak pohybují ve velikostech 15-16. Velikost posedlí 18,5 je pro vyššího jezdce s mohutnější postavou.

Jak zjistit velikost komory sedla : Šířka komory se odvíjí od šířky kohoutku. Výrobci používají různá značení. Nejčastěji se setkáváme se značením úzká-střední-široká (1-2-3). Někteří výrobci šířku označují vzdáleností rozsochy v místě, kde sedlo dosedá na bok kohoutku.

Jak si sám změřit výšku

Stoupněte si zády ke zdi, svěste paže, narovnejte záda, hlavu držte vzpřímeně. Rozkročte se, abyste mezi chodidly měli mezeru 10 až 15 cm. Udělejte značku na zdi ve výši bodu, kde končí klíční kost.Vzhled a stavba těla. Smolně černý kůň bez bílých odznaků je vysoký 150–175 cm a dost těžký. Má dlouhou, ale úhlednou hlavu, nápadně pohyblivé uši, velmi bohatě zvlněnou hřívu a ohon a na nohách bohatý rous.Jak poznat, že má kůň koliku:

Kůň trpící kolikovými bolestmi bývá neklidný, hrabe, chodí dokola boxu, ohlíží se na břicho, kope si zadní nohou směrem na břicho, často a opakovaně si lehá a opět vstává a také se silně potí. Dává najevo, že ho bolí břicho a snaží se té bolesti zbavit.

Jak zmerit Westernove sedlo : Sedněte si na židli a změřte si délku nohy od sedu po koleno ( jako na foto – tam jsou však míry v palcích). Číslování westernových sedel se neshoduje s číslováním anglických sedel. Pokud si nejste jisti, je lepší vzít raději sedlo o číslo větší.

Jak se měří komora : Šířka komory sedla se měří v cm těsně nad sedlovými polštáři – viz foto. Obecně se komory sedel dělí na čtyři nejběžnější velikosti, označují se obvykle čísly 1-4: Č. Mimo tyto čtyři běžné velikosti dále existuje komora extra úzká (šířka 11,5 cm a méně) a komora XXL (šířka 17 cm a více, nejširší možná).

Jak správně napasovat sedlo na koně

nejhlubší místo posedlí je před středem posedlí, cca 2 prsty před zadní hranou bočnice sedla. komora sedla nesvírá kohoutek ze stran ani netlačí na něj shora. nad páteří koně pod sedlem zůstává dostatek místa, např. jím lze bez problémů protáhnout bičík.

Jak si můžete ověřit šířku Vašeho sedla Představte si dvě přímky, které prochází rovnoběžně nejširšími body sedla. Efektivní šířka se nyní nachází o cca 1 cm výše, kde končí nutné zakřivení sedla. Tuto metodu převzali odborné časopisy, které pro srovnání takto měří šířku sedel ve svých testech.Nastavení polohy sedla

Podřepnete si, sedlo umístěte do podpažní jamky a natáhněte ruku i prsty. Konečky prstů by se měly dotýkat kraje kliky nad šroubem. Přesnou výšky sedla doladíte po nasednutí na kolo. Patu usadíte na pedál umístěný ve své nejnižší poloze tak, aby chodidlo bylo vodorovně se zemí.

Jak změřit metr bez metrů : MĚŘÍME POMOCÍ SVÉHO TĚLA

Odměřovat délku a vzdálenost můžeme pomocí našich nohou, rukou, pomocí naší výšky. Jestli už číslům trochu rozumíte, tak si doma změřte, jak je dlouhý 1 m – jestli je to jeden krok či vzdálenost paží. Jestli máte 1 metr do pasu či k bradě.