Jak zjistit místní příslušnost?
Místně příslušný správce daně se pro fyzické osoby určuje dle ustanovení § 13 odst. 1 písm. a) daňového řádu, tedy podle místa pobytu (adresa trvalého, nebo hlášeného místa pobytu), nebo místa, kde se fyzická osoba převážně zdržuje a pro právnické osoby dle ustanovení § 13 odst. 1 písm.Místní příslušnost krajského soudu pro vaši obec zjistíte vyhledáním obce v příloze č. 3 tohoto zákona a následně vyhledáním krajského soudu, do jehož obvodu patří okresní soud, pod který územně spadá vaše obec.Místní příslušnost určuje, který orgán určitého druhu věc projednává. Pro její stanovení neexistují obecná pravidla. V případě soudu i finančního či živnostenského úřadu spadá osoba do místní příslušnosti dle adresy sídla či místa podnikání.

Co je Věcná příslušnost a kde jí zjistíme : Věcná příslušnost stanoví příslušnost orgánu typově, např. přestupky projednává správní úřad, daň vyměřuje finanční úřad, o žalobách rozhoduje soud apod. Místní příslušnost určuje, který orgán určitého druhu věc projedná.

Jak určit místní příslušnost soudu v trestním řízení

Místní příslušnost soudů

Řízení se koná u soudu, v jehož obvodu byl trestný čin spáchán. V těchto případech se koná řízení u soudu, v jehož obvodu obviněný bydlí, příp. pracuje nebo se zdržuje; jestliže se nedají tato místa zjistit nebo jsou mimo území ČR, koná řízení soud, v jehož obvodu čin vyšel najevo.

Jak zjistit soudní řízení : Aplikace infoSoud je přístupná z portálu české justice www.justice.cz. Po zadání příslušného jednacího čísla získá účastník soudního řízení přehlednou informaci o stavu projednávání svého případu. K dispozici jsou pouze takové informace, které účastníkům umožní sledovat postup ve vyřizování věci.

Místní příslušnost soudů

Základním pravidlem v zákoně č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, je, že místně příslušný je obecný soud žalovaného. Obecným soudem je vždy okresní soud. Je-li věcně příslušný v prvním stupni krajský soud (viz otázka 2.1), je místně příslušný krajský soud, v jehož obvodu se nachází obecný (okresní) soud účastníka.

Co to je příslušnost

Příslušnost je vztah mezi tím, co k sobě patří. členství v nějaké organizaci nebo skupině osob: rodinná příslušnost (rodinný příslušník) státní příslušnost – státní občanství (státní příslušník)Ncp 156/2021specifikace: K řízení ve sporu o splnění závazku ze směnky utvrzeného písemným uznáním směnečného dluhu jsou v prvním stupni příslušné krajské soudy.Kalendář soudních jednání

1. Tento přehled je pouze informativní, může dojít ke změnám.
  2. Aktuální stav možno ověřit na http://infosoud.justice.cz/InfoSoud/public/search.jsp.
  3. (nebo u vedoucí kanceláře příslušného senátu)

Služba infoSoud je přístupná na následujícím odkazu, kde účastník soudního řízení získá po zadání příslušného jednacího čísla přehlednou informaci o stavu projednávání jeho případu. K dispozici jsou pouze takové informace, které účastníkům umožní sledovat postup ve vyřizování věci. Osobní údaje se nezveřejňují.

Jak určíte místní příslušnost soudů v trestním řízení : Místní příslušnost soudů

Co se píše do státní příslušnost : V praxi tak bude možné uvést jednu národnost, dvě národnosti, a nebo neuvést národnost žádnou. Otázka na národnost je otevřená a nejsou u ní uvedeny žádné příklady vyplnění ani žádné zaškrtávací možnosti. „ To je jediné spravedlivé řešení vůči všem národnostem, ke kterým se budou lidé na území ČR hlásit.

Co znamená Statni příslušnost

Věcná příslušnost je upravena § 16 tr. ř. obecně tak, že řízení v prvním stupni koná, jestliže tento zákon nestanoví něco jiného, okresní soud a tím také okresní státní zastupitelství.Ministerstvo spravedlnosti od 1. prosince 2020 zpřístupňuje novou databázi rozhodnutí okresních a krajských soudů na adrese https://rozhodnuti.justice.cz/soudnirozhodnuti. Resort tak učinil krok, po kterém odborná i laická veřejnost volá už řadu let. Databáze je prozatím v testovacím provozu.

Jak nahlédnout do soudního spisu : Nahlížení do soudních spisů

Pro vyřízení Vašeho požadavku o nahlížení do spisu je třeba se písemně nebo telefonicky objednat u příslušné vedoucí soudní kanceláře, a to nejpozději 2 dny před plánovaným nahlížením do spisu.