Jak se pocita tg?
Tangens úhlu α se rovná poměru délky protilehlé odvěsny ku délce přilehlé odvěsny.Dosadíme do pravé strany, kde tangens třiceti stupňů je přibližně roven 0,5773 (viz kalkulačka na počítání hodnoty funkce tangens). | c | = 3 0,577 3 = 5,196. Pro tangens třicet stupňů existuje tabulková hodnota, platí, že: ⁡Tangens. Tangens úhlu alfa se rovná poměru délky protilehlé odvěsny ku délce přilehlé odvěsny v pravoúhlém trojúhelníku. Tangens obvykle značíme buď tg nebo tan.

Jak se počítá sinus cosinus tangens : Goniometrické funkce a pravoúhlý trojúhelník

1. Sinus ( ⁡ sin) úhlu α je poměr délky odvěsny protilehlé úhlu α a délky přepony.
  2. Kosinus ( ⁡ cos) úhlu α je poměr délky odvěsny přilehlé úhlu α a délky přepony.
  3. Tangens ( ⁡ tan) úhlu α je poměr délky odvěsny protilehlé úhlu α a délky odvěsny přilehlé úhlu α.

Kolik je tg 0

X [º] X [rad] tg(x)
1 0,0175 0,0175
2 0,0349 0,0349
3 0,0524 0,0524

Kolik je tangens : Funkce tangens je definována v pravoúhlém trojúhelníku jako poměr protilehlé a přilehlé odvěsny. Jejím grafem je tangentoida. Funkce je definována v intervalu od 90 ° ± k · 180 ° do 270 ° ± k · 180 ° a nabývá hodnot od −∞ do +∞.

X [º] X [rad] tg(x)
1 0,0175 0,0175
2 0,0349 0,0349
3 0,0524 0,0524
4 0,0698 0,0699

Goniometrické funkce na kalkulačce

1. Stiskneme příslušnou funkci – sin, cos, tg.
  2. Napíšeme hodnotu úhlu.
  3. Stiskneme tlačítko rovná se.
  4. Výsledek je zapsán buď v podobě zlomku, případně v podobě desetinného čísla.

Co je to tg

Tangens je goniometrická funkce. Je to funkce transcendentní, nelze ji obecně vyčíslit pomocí konečného počtu elementárních operací. Pro označení této funkce se obvykle používá značka tan (v českých publikacích běžně též tg) doplněná značkou nezávisle proměnné (zpravidla úhlu).Sinus a kvadranty

Stupně Radiány sin (x)
90° π/2 1
180° π 0
270° 3π/2 −1

Kolik je tangens 60 stupňů OK tangens je protilehlá ku přilehlé protilehlá k úhlu 60 stupňů je 2 odmocniny ze 3 2 druhé odmocniny ze 3 a přilehlá je 2. Přilehlá k úhlu 60 stupňů je 2.

Tangens

úhel 180°
sinus úhlu 0 0
cosinus úhlu 1 -1
tangens úhlu 0 0

Co je funkce tangens : Funkcí tangens je každému reálnému číslu u přiřazeno číslo yK . Důvod zobrazování hodnot funkce tangens na výše zmíněnou tečnu je zřejmý. Funkce tg x je poměr protilehlé odvěsny ku přilehlé. Velikost přilehlé odvěsny je 1, takže hodnota tg x je přímo yK .

Co to je síň : Sinus je goniometrická funkce nějakého úhlu. Zapisuje se jako sin θ, kde θ je velikost úhlu. Pro ostré úhly je definována v pravoúhlém trojúhelníku jako poměr protilehlé odvěsny a přepony (nejdelší strany). Definici lze konzistentně rozšířit jak na všechna reálná čísla, tak i do oboru komplexních čísel.

Kolik je tangens 90 stupňů

Tangens