Jaký bude vývoj kurzu dolaru?
Bank of America očekává, že snížení úrokových sazeb ze strany Fedu ovlivní trh více než snížení úrokových sazeb ze strany jiných centrálních bank, což by mohlo vést k oslabení dolaru a růstu eura v roce 2024. Skutečný kurz bude záviset na celé řadě ekonomických, politických a měnových faktorů.Dolar už pár měsíců padá vůči euru volným pádem. Proti americké měně působí úroky, inflace, dozvuky hypoteční krize či slabší ekonomický růst. Nečeká se však, že by nyní silné euro brzy vytlačilo dolar z pozice hlavní světové měny.Prognóza ČNB – jaro 2024

2024 2025
Měnověpolitická inflace (%) 2,2 1,8
Hrubý domácí produkt (mzr. změny v %) 1,4 2,7
Úrokové sazby 3M PRIBOR (%) 5,0 3,6
Měnový kurz (CZK/EUR) 25,1 24,8

Kdy nakupovat dolary : Mít účet v USD se hodí například, když jedete studovat do Spojených států nebo nebo jste si tam zajistili pracovní pobyt spojený s cestováním. V těchto případech, kdy v cizině strávíte více času, vám může být neustálý převod měn na obtíž. Nabízí se tedy založit si účet v dolarech.

Co se děje s dolarem

Zatím se tak zdá, že pozice dolaru jako světové rezervní měny není ohrožena. Rozhodně nic nenaznačuje tomu, že by své výsadní postavení ztratil ze dne na den. V současnosti tak zůstává dolar nejvyužívanější měnou, se slušným odstupem za ním následuje euro. Další měny poté značně ztrácejí.

Jaký je dnešní kurz dolaru : Kurzovní lístek dolaru a dalších měn

Měna Deviza střed
1 USD 22,7290 Více »
1 PLN 5,8030 Více »
1 GBP 28,8050 Více »
1 CHF 25,1210

Meziroční inflace (duben 2024): 2,9 %

Vysvětlení: V dubnu 2024 byly ceny zboží a služeb, které spotřebovává průměrná česká domácnost, o 2,9 % vyšší než ve stejném měsíci roku 2023. Česká národní banka dohlíží na to, aby inflace byla nízká, stabilní, a tím i předvídatelná.

Kurzovní lístek eura a dalších měn

Měna Deviza střed
1 EUR 24,7130 Více »
1 USD 22,7290 Více »
1 PLN 5,8030 Více »
1 GBP 28,8050 Více »

Kde nejlepe vymenit koruny za dolary

Čtěte více: Jak ušetřit za zahraniční platby a kurzové rozdíly

GE Money Bank 1 %, min. 30 Kč 2 %, min. 30 Kč

Nejvýhodněji americkou měnu dostanete v České Spořitelně nebo ČSOB, ale i zde platí, že budete platit poplatek za výměnu peněz. Což se netýká třeba již zmíněné směnárny Exchange. Jestliže se chcete vydat konkrétně do USA, příliš peněz na směnit nemusíte.Nejvýhodněji americkou měnu dostanete v České Spořitelně nebo ČSOB, ale i zde platí, že budete platit poplatek za výměnu peněz. Což se netýká třeba již zmíněné směnárny Exchange. Jestliže se chcete vydat konkrétně do USA, příliš peněz na směnit nemusíte.

Čtěte více: Jak ušetřit za zahraniční platby a kurzové rozdíly

Kolik dostanu za 100 dolaru : Download Our Currency Converter App

Směnné kurzy Americký dolar / Česká koruna
100 USD 2,273.45000 CZK
250 USD 5,683.62500 CZK
500 USD 11,367.25000 CZK
1000 USD 22,734.50000 CZK

Jaké budou úroky v roce 2024 : Za posledních 20 let šlo dokonce o nejvyšší hodnoty. Jaká je situace v roce 2024 Z nejnovějších údajů České bankovní asociace vyplývá, že průměrná úroková sazba nových hypoték klesla v lednu 2024 na 5,54 % z prosincových 5,65 %. Jde tak o nejnižší úrokovou sazbu hypoték od července 2022.

Jaká je současná míra inflace v ČR

Průměrná míra inflace v České republice za rok 2023 činila 10,7 %. Oproti roku 2022 došlo ke snížení o 4,4 procentního bodu. Celková roční míra inflace tak byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné České republiky, nejvyšší byla v roce 1993, kdy činila 20,8 %.

Nejlepší kurz dolaru při platbě kartou

Účet Kurz 1 USD Strhne se celkem:
Komerční banka 24,060 CZK⁵ 3 609 CZK
mBank 24,059 CZK⁶ 3 608,85 CZK
MONETA Money Bank 24,252 nebo 24,228 CZK⁷ 3 626,85 CZK
Raiffeisenbank 24,238 CZK⁸ 3 635,7 CZK

Kurzy devizového trhu jsou vyhlašovány pro běžně obchodované měny, a to každý pracovní den po 14.30 s platností pro aktuální pracovní den a pro případnou následující sobotu, neděli či státní svátek (tj. např. kurz vyhlášený v úterý 23. 12. platí pro úterý 23. 12., státní svátky 24.–26. 12. a pro sobotu 27. 12. a neděli …

Kde je nejlepší směnit dolary : Čtěte více: Jak ušetřit za zahraniční platby a kurzové rozdíly