Co to znamená tzv blesková válka?
Blesková válka neboli Blitzkrieg je označení pro vojenskou taktiku, jejímž cílem je rychlý průnik skrz nepřátelskou obranu. Využívá se při ní součinnosti tanků, pěchoty, dělostřelectva i letectva. Blesková válka patřila k hlavním vojenským strategiím nacistického Německa během druhé světové války.Nečekaným výpadem se Adolfu Hitlerovi v letech 1939 a 1940 podařilo získat rozsáhlá území na východ i západ od Třetí říše.Blitzkrieg (blesková válka) je vojenská taktika založená na překvapivém útoku využívající rychlou a ohromující koncentraci síly, která se může skládat z obrněných a motorizovaných nebo mechanizovaných pěších útvarů spolu s přímou leteckou podporou s úmyslem prorazit protivníkovy obranné linie, poté dislokovat obránce, …

Kdy vyhlasila Britanie valku Nemecku : března 1939 vypukla válka v Evropě. Začala dne 1. září 1939, když nacistické Německo přepadlo Polsko. Krátce poté vyhlásily Francie, Spojené království a státy Commonwealthu Německu válku.

Jak dlouho trvala Bleskova valka

Blitz
konflikt: druhá světová válka, západní fronta
Katedrála svatého Pavla v Londýně obklopená troskami budov, 1941
Trvání 7. září 1940 – 10. květen 1941
Místo Spojené království

Kdo vyhrál a kdo prohrál 1 světovou válku : Vítězství Dohody. Zánik německého, ruského a rakousko-uherského císařství a Osmanské říše. Vznik nových národních států ve střední a východní Evropě.

Totální válka je válka, v níž jsou za účelem vítězství nasazeny všechny lidské a hospodářské zdroje země. V takové válce se méně (někdy vůbec ne) rozlišuje mezi kombatantem a civilistou, protože obě skupiny lze považovat za součást válečného úsilí.

Wehrmacht (česky branná moc) byly v letech 1935–1945 ozbrojené síly nacistického Německa. Skládaly se ze tří hlavních složek: Heer – pozemní vojsko, Luftwaffe – letectvo, obnoveno i přes zákaz smlouvy z Versailles rozkazem Adolfa Hitlera 26. února 1935, Kriegsmarine – námořnictvo, nástupce Reichsmarine od 1.

Kdo osvobodil Československo

Součástí osvobození Československa byla Pražská ofenzíva vedená Sovětským svazem z východní fronty, dále osvobození západních Čech americkou armádou a květnové povstání českého lidu.Odhaduje se, že se první světové války zúčastnilo na 70 miliónů vojáků, z nichž padlo nebo zemřelo asi 10 miliónů.Platit válečné reparace především Francii (Rusko a Německo si reparace vzájemně odpustili), jejichž výše byla v lednu 1921 vyčíslena na 269 miliard marek a později snížena na 139 miliard marek.

1945. Velká vlastenecká válka, je ruský název pro sovětsko-německou válku probíhající v letech 1941–1945. Sovětské, resp. po zániku Sovětského svazu ruské, a některé východoevropské prameny tak označují boje na východní frontě mezi Sovětským svazem a Německem a jejich spojenci během druhé světové války.

Co to je Zákopová válka : Zákopová válka se projevuje znehybněním frontové linie, která se táhne na území nikoho mezi dvěma stranami. Každá strana má vybudovaný důmyslný systém zákopů, obranných pevností, protipěchotních překážek, palebných postů a ostnatého drátu.

Co je to Luftwaffe : Luftwaffe (z německého Luft – vzduch a Waffe – zbraň) je název německého válečného letectva, letecké odnože kombinovaných německých vojenských sil známých jako Wehrmacht během druhé světové války. Byla založena v roce 1935 a jeho duchovním otcem a architektem byl Hermann Göring.

Co znamená Germany

Germany {vlastní jméno}

Německo {vl. jm.}

Osvobození Prahy Američany přál také československý exilový prezident Edvard Beneš, který doufal, že by to oslabilo postavení komunistů. Sovětský diktátor Josif Vissarionovič Stalin 24. dubna 1945 oznámil, že vltavskou kotlinu osvobodí Rudá armáda.Konec světové války

Hospodářské vyčerpání a následné vojenské zhroucení Centrálních mocností vedlo v roce 1918 k ukončení bojů první světové války. Jako první požádalo o příměří s Dohodou vyčerpané Bulharsko, na jehož území se v září probily britské, řecké, francouzské a srbské jednotky.

Kdy Německo doplatilo reparace : VIDEO: – Versailleská konference nařizovala Německu platbu válečných reparací. 29. července 1919 měla Výmarská republika zaplatit reparace na roky 1919 a 1920. Šlo o vyrovnání německého dluhu za rozpoutání první světové války.