Co to je Spirituál?
spirituál (duchovní) – duchovní správce školy, výchovného ústavu nebo kněžského semináře nebo konviktu. spirituál – člen historické odnože františkánůPojem duchovní, náboženská nebo též chrámová hudba označuje druh hudby, která se – na rozdíl od světské hudby – provozuje při religiozních příležitostech nebo je komponována resp. prováděna pro duchovní účely či pod duchovním vlivem. V křesťanství je to zejména chrámová hudba, či liturgická hudba.Duchovní je obecně označení osoby, která (religionisticky viděno) je prostředníkem mezi věřícími a Bohem (což ovšem neznamená, že kontakt s Bohem nemohou věřící navázat přímo, prostřednictvím modlitby, stejně jako Bůh je může oslovit jinak než prostřednictvím duchovního).

Co je to svět : Nejběžnější význam slova odkazuje na planetu Zemi, její obyvatele a její životní prostředí. V širším slova smyslu se slovo vztahuje na vesmír jako celek.

Jaký je rozdíl mezi duchovní písní a modlitbou

Hranice mezi modlitbou a duchovní písní nejsou zcela zře- telné. Modlitba je často vyjádřena prózou, kdežto duchovní píseň poezií.

Co je to komorní orchestr : Komorní orchestr je hudební těleso (hudební soubor), který je určen k interpretaci komorní hudby, ale nejen jí. Komorní orchestry představují určitý přechod mezi komorní hudbou a orchestrální hudbou, počty členů velkým komorních orchestrů mohou dosahovat i 30 a více hudebníků.

Rukojeť/rukověť vysvětluje Český etymologický slovník jako starou složeninu související se slovy ruka a jmout, původní význam můžeme tedy vyložit jako „co pojme ruka“. Vznik významu „příručka“ u tohoto slova by se snad dal vysvětlit přenesením významu – příručka jako pomocník, jak uchopit určitou problematiku.

Co je to svět kolem nás

Svět kolem nás. Cyklus SVĚT KOLEM NÁS je mezinárodní vzdělávací projekt, který žákům základních škol a studentům středních škol a gymnázií přibližuje ty nejzajímavější kouty naší planety.Česko, plným názvem Česká republika, je stát ve střední Evropě. Samostatnosti nabylo 1. ledna 1993 jako nástupnický stát Československa, předtím (od 1. ledna 1969) existovalo jako jedna ze dvou republik československé federace.Zahájení modlitby

Dobrý způsob, jak modlitbu začít, je oslovit Boha jménem. Můžete říct například „Drahý Bože“, „Drahý Nebeský Otče“, „Otče náš, který jsi v nebesích“ nebo prostě jen „Bože“.

“ Otče náš, jenž jsi na nebesích, posvěť se jméno tvé, přijď království tvé, buď vůle tvá jako v nebi, tak i na zemi. Chléb náš vezdejší dej(ž) nám dnes a odpusť nám naše viny, jako(ž) i my odpouštíme naším viníkům a neuveď nás v pokušení, ale chraň nás od zlého. Neboť tvé je království i moc i sláva navěky.

Co znamená slovo orchestr : Orchestr je označení pro početnější hudební instrumentální těleso, v němž jsou alespoň hlavní nástroje zastoupeny více než jedním hráčem. Na rozdíl od menších těles (duo, kvarteto atd.) orchestr většinou řídí dirigent.

Co je komorní zpěv : Posláním komorního zpěvu je umožnit těmto žákům projít kvalitní vícehlasou průpravou, seznámit je s komorní a sborovou tvorbou, interpretovat díla různých epoch, stylů a žánrů a tím přispívat k jejich hudebnímu cítění a rozhledu.

Co je to duchovno

Slova „duchovno“ a „duševno“ jsou v podstatě synonymy. Označují duchovní oblast, spirituální život, duši, psychiku člověka (myšlenky, představy, přání, city), také obecně schopnost lidského mozku uvažovat o vnějším, hmotným světe. Opačný význam má pojem „tělesno“. Oba slova mají i podobný původ.

Lítý podle Českého etymologického slovníku nemá přesvědčivou etymologii. Spojuje se buď s waleským slovem llid (= hněv), nebo s předpokládaným indoevropským základem leu- s významem „odřezávat, oddělovat“. Předpokládá se zde významový posun „ostrý, příkrý“ – „divoký, zlý“.Šumař (ze středoněmeckého Schümer, tulák) je označení pro lidového potulného muzikanta, případně pro špatného hudebníka.

Jak se říká České republice : Název Česká republika (zkratkou ČR) je používán v oficiálních dokumentech, např. státní pečeť České republiky, cestovní pas, občanský průkaz, mezinárodní smlouvy apod. Též v případě, že je ČR součástí názvů institucí, organizací, firem a také v případě citování názvů publikací popř. jiných přímých citací.