Co to je páťa těžnice?
Patu obvykle pojmenováváme po písmenu P s dolním indexem, kde je vrchol, z kterého výška vede. V tomto případě je to vrchol C. Výšky se rýsují celkem snadno, vezmete si pravítko a vedete kolmici ze strany c tak, aby tato kolmice procházela právě bodem C. Výšku můžeme vést z každého vrcholu trojúhelníka.Těžnice se protínají v jednom společném bodě, který označujeme T. Tento bod se nazývá těžiště a nachází se vždy uvnitř trojúhelníku. Těžiště rozděluje každou těžnici v poměru 2:1, kde větší část těžnice se nachází mezi vrcholem a těžištěm.Výška trojúhelníku je kolmá úsečka spuštěná z vrcholu na přímku procházející protější stranou. Průsečík výšky s touto přímkou se nazývá pata výšky. Každý trojúhelník má tři výšky.

Jaký je rozdíl mezi Těžnicí a výškou : Proč Výška i těžnice spojují vrchol trojúhelníku s bodem na protější straně. Výška je kolmá ⇒ bod na protější straně je bod, který k vrcholu nejblíž ⇒ těžnice musí být delší nebo stejně dlouhá jako výška.

Co to je těžiště tělesa

Těžiště je bod, kterým můžeme těleso nahradit, a účinky tíhové síly na tento bod jsou stejné jako účinky tíhové síly na celé těleso. Těžištěm homogenních geometricky symetrických těles je jejich geometrický střed.

Co je stred trojúhelníku : Střed kružnice opsané trojúhelníku je průsečík os stran trojúhelníku, poloměr se rovná vzdálenosti středu od libovolného vrcholu.

Výška v trojúhelníku je vlastně vzdálenost vrcholu od protější strany. Vzdálenost se měří vždy na kolmici, proto je to kolmice spuštěná z vrcholu na protější stranu.

Co je střed trojúhelníku

Střed kružnice opsané trojúhelníku je průsečík os stran trojúhelníku, poloměr se rovná vzdálenosti středu od libovolného vrcholu.Buď to odhadněte, nebo narýsujte kružnici o poloměru délky strany AB. Tyto dvě kružnice se protnou ve dvou bodech. Tyto body spojte úsečkou a kde tato úsečka protne stranu AB, tam se nachází střed strany AB. Zeleně je na obrázku zvýrazněno těžiště trojúhelníku, což je pomyslný střed trojúhelníku.Těžištěm homogenních geometricky symetrických těles je jejich geometrický střed. U nepravidelných těles zjistíme těžiště tak, že ho budeme zavěšovat v různých bodech, a kreslit si na ně svislice (těžnice). A těžiště se nachází v průsečíku těchto těžnic. Soustava pevně spojených těles má jedno společné těžiště.

Těžiště se nachází ve středu hmotnosti těla, v základním anatomickém postavení to je v malé pánvi ve výšce druhého nebo třetího křížového obratle. Při změně vzájemného postavení segmentů se s přesunutím části hmotnosti těla mění i poloha centrálního těžiště lidského těla.

Jak zjistit třetí stranu trojúhelníku : Pythagorova věta umožňuje dopočítat délku třetí strany pravoúhlého trojúhelníka, u kterého známe délky dvou zbývajících stran: Délka přepony c = a 2 + b 2 c = \sqrt{a^2 + b^2} c=a2+b2 .

Co je to kruh a kružnice : Kruh tvoří všechny „žluté“ body, tj. body kružnice a celý vnitřek, z obrázku např. A, C, D i S, na rozdíl od kružnice. Kruh se značí velkým písmenem a je dán středem a poloměrem, zapisuje se K(S;r), kde K- je název kruhu, takže když se bude jmenovat M, bude tam místo písmene K písmeno M.

Jak spočítat stranu v trojúhelníku

Vysvětlíme si, jak lze vypočítat délku strany trojúhelníku při zadaném obsahu a délce dvou dalších stran. Pro výpočet použijeme vzorec pro obsah trojúhelníku (strana krát výška)/2.

Střed úsečky je „průměrem“ jejích krajních bodů.Označte střed tečkou nebo křížkem. To bude váš výchozí bod. Nakreslete dvě čáry od této tečky na obě strany kruhu, jednu čáru rovnoběžnou s horním a dolním okrajem a jednu čáru rovnoběžnou s levým a pravým okrajem. V místě, kde se tyto dvě čáry protínají, najdete středový bod.

Na čem závisí poloha těžiště v tělese : Poloha těžiště tedy závisí na rozložení látky (hmotnosti) v dané soustavě těles, přičemž těžiště leží blíže k místu, kde je soustředěna větší hmotnost.