Co je za den 2 prosince?

03.12. Svatoslav
04.12. (Barbora)
04.12. Bára

Mezinárodní den bez pesticidů je každoročně vyhlašován organizací Pesticide International Network. V tento den si připomínáme havárii, ke které došlo v noci 3. prosince 1984 v továrně na pesticidy v indickém městě Bhopálu.prosinec. Světová zdravotnická organizace každoročně v tento den připomíná důležitost aktivního přístupu k omezování šíření viru HIV, k prevenci nákaz, diagnostice i léčbě.

Co je za den 4. prosince : Mezinárodní den gepardů je každoročně oslavován 4. prosince a slouží k zvýšení povědomí o tomto ohroženém druhu. Gepardi jsou nejrychlejší suchozemská zvířata na světě, ale jejich populace v přírodě rapidně klesá. V současnosti zůstává ve volné přírodě pouze 8 000 gepardů, což z nich činí nejohroženější kočku v Africe.

Kdo se narodil 2 prosince

2. prosince slaví narozeniny

• Britney Spears. 42 let.
  • Petra Nesvačilová 38 let.
  • Jiří Dopita. 55 let.
  • Nelly Furtado. 45 let.
  • Jindra Polák. 44 let.
  • Libor Bouček. 43 let.
  • Charlie Puth. 32 let.
  • Michael Viktořík. 58 let.

Co se má stát 2 prosince : Česko

• 1805 – Napoleonské války: francouzská armáda vedená císařem Napoleonem porazila rusko-rakouské vojsko v bitvě u Slavkova.
  • 1848 – V Olomouci abdikoval rakouský císař Ferdinand I.
  • 1938 – Na jižní Moravě byl dán do provozu Baťův kanál.

prosince. V rámci dnešního MEZINÁRODNÍHO DNE DOBROVOLNÍKŮ chceme poděkovat všem dobrovolným hasičům za jejich obětavost, statečnost i ochotu pomáhat druhým. Všichni, co se každodenně zapojují a ukazují, že i malé činy mají svůj význam, si zaslouží úctu a respekt.

Podle lidové tradice svatý Mikuláš sestupuje každý rok 5. prosince navečer z nebe na zem (staročeský den začínal večerem dne předešlého – s první hvězdou), obchází lidské příbytky a spolu s čertem a andělem rozdává pamlsky a ovoce hodným dětem stejně jako uhlí a brambory dětem zlobivým.

Kdo se narodil 3 prosince

Zítra slaví narozeniny

• Channing Tatum. 44 let.
  • Maroš Kramár. 65 let.
  • Klára Issová 45 let.
  • Duane Eddy. 86 let.
  • Jet Li. 61 let.
  • Jan Beer. 53 let.
  • Stana Katić 46 let.
  • Karel Šůcha. 65 let.

1852 – Napoleon III. se stal císařem Francouzů. Došlo tak k obnovení císařství a zániku Druhé francouzské republiky. 1942 – Enrico Fermi provedl první řízenou řetězovou jadernou reakci. 1946 – V Bratislavě byl zahájen soudní proces s představiteli fašistického Slovenského státu.Svátek svatého Mikuláše se dnes pojí s různými tradicemi a zvyky, jako je například dávání dárků dětem, převážně v noci z 5. na 6. prosince.

Co se stalo 4 prosince : 1952 – Velký smog zakryl Londýn. 1977 – Prezident Středoafrické republiky Jean-Bédel Bokassa se korunoval císařem. 1996 – V USA byla vypuštěna planetární sonda Mars Pathfinder, která dopravila první vozítko na Mars. 2015 – Nejméně 280 lidí zemřelo při povodních v okolí města Čennaí v indickém státě Tamilnádu.

Co se děje 3 prosince : 1586 – Sir Thomas Herriot představil Anglii novou zeleninu z Kolumbie – brambory. 1621 – Galileo Galilei výrazně zdokonalil svůj dalekohled. 1967 – Jihoafrický chirurg Christiaan Barnard provedl v Kapském Městě první úspěšnou transplantaci lidského srdce. 1984 – V Bhópálu explodovala chemická továrna.

Kdo se narodil 4 prosince

4. prosince slaví narozeniny | OSOBNOSTI.CZ

• Jay-Z. 54 let.
  • Marko Elefteriadis. 38 let.
  • Maite Kelly. 44 let.
  • Tyra Banks. 50 let.
  • Jiří Březík. 57 let.
  • Jozef Majerčík. 82 let.
  • Gérard Philipe. 36 let.
  • Petr Břetislav Chovanec. 59 let.

5. prosince slaví narozeniny

• Denis Bennett. 26 let.
  • Paddy Kelly. 46 let.
  • Alena Zárybnická 54 let.
  • Patricia Kaas. 57 let.
  • Nikola Navrátil. 39 let.
  • Ronnie O'Sullivan. 48 let.
  • Walt Disney. 65 let.
  • Keri Hilson. 41 let.
Den lidských práv
Druh mezinárodní
Význam a smysl Oslava přijetí Všeobecné deklarace lidských práv
Datum 10. prosince
Oslavy festivaly, výstavy, udělování Nobelových cen

Co se stalo 5 prosince : 1492 – Kryštof Kolumbus objevil karibský ostrov Hispaniola. 1757 – Sedmiletá válka: Pruská armáda zvítězila nad rakouskou v bitvě u Leuthenu. 1931 – Katedrála Krista Spasitele v Moskvě byla zničena nařízením Josifa Stalina. 1933 – V USA skončila prohibice, Utah přijal 22.