Co je to vnitrni bod?
Stejně jako může bod náležet přímce, může náležet i úsečce. Takové body, které úsečce náleží a nejsou krajními, nazýváme vnitřní body úsečky. Ten z nich, který má navíc od obou krajních bodů stejnou vzdálenost, je střed úsečky.Graficky se bod znázorňuje křížkem, malým kolečkem nebo kroužkem, označuje se velkým tiskacím písmenem.Úsečka – je část přímky, ohraničená dvěma krajními body.

Jak se označuje úsečka : Značení Úsečka se znázorňuje rovnou čarou mezi jejími krajními body, zapisuje se pomocí svých krajních bodů, případně malým písmenem.

Které body náleží úhlu

Mezi body úhlu patří všechny body jeho ramen a všechny body ležící uvnitř. Často označujeme úhly pomocí řeckých písmen (nejčastěji α , β , γ , δ , ϕ a ω ). Do obrázku vyznačujeme úhel kruhovým obloukem. Body, které tvoří úhel, můžeme získat i tím, že jedno z ramen otočíme okolo vrcholu vhodným směrem k druhému rameni.

Co je rovina a Polorovina : Základní vlastnosti polorovin: Sjednocením dvou opačných polorovin je rovina. Průnikem dvou opačných polorovin je hraniční přímka. Průnikem dvou polorovin s rovnoběžnými hraničními přímkami je pás rovnoběžek.

Je to přímka, která protíná jinou přímku a svírá s ní pravý úhel, tedy úhel 90°. Přímky jsou kolmé na sebe navzájem. Pokud je jedna kolmá na druhou, je druhá kolmá na první. O kolmicích lze mluvit i v případě polopřímek a úseček.

Nejdelší strana pravoúhlého trojúhelníka se nazývá přepona, zbylé dvě strany jsou odvěsny. Strana trojúhelníka se může označovat také základna, strany přilehlé základně jsou ramena.

Co kdyz mám 0 bodů

Jak můžete body umazat

Trestné body z karty řidiče mohou zmizet automaticky v případě, že celý další rok po jejich připsání (to se stane až po pravomocném rozhodnutí úřadu) nespácháte ani jediný přestupek. Umažou se vám však pouze čtyři body. Pokud máte třeba jen dva, konto se vynuluje, získat "body k dobru" nemůžete.Systém bodového hodnocení funguje na principu získávání „trestných“ bodů za spáchané přestupky a trestné činy. Po dosažení celkového počtu 12 bodů řidič pozbývá řidičské oprávnění. Body se přičítají, nikoliv odčítají.Narýsuj dvě shodné kružnice (stejný poloměr) o poloměru větším než polovina úsečky a se středy v krajních bodech úsečky. Následně spoj body, kde se obě kružnice protínají (průsečíky). Vzniklé úsečce (resp. přímce, na níž leží) se říká osa úsečky.

Každými dvěma body A, B je určena jediná úsečka AB. Značíme ji AB. Platí AB=BA a zároveň body A, B jsou body úsečky AB – náleží úsečce AB (A ∊ AB, B ∊ AB). Body A, B se nazývají krajní body úsečky AB.

Co je to úhlu : Úhel je část roviny vymezená dvěma polopřímkami. Velikost úhlu měříme nejčastěji ve stupních, přičemž plný úhel má velikost 360°. Úhly využíváme v mnoha oblastech geometrie a mají bohaté praktické využití ve fyzice, navigaci (azimuty) a v podstatě kdekoliv, kde se něco staví.

Proč má kruh 360 stupňů : Není však jasné, proč Babyloňané kruh rozdělili právě na 360 stupňů, tedy 6 × 60. Podle různých teorií byl důvod astronomický (číslo blízké počtu dní v roce), matematický (číslo umožňovalo dobrou práci se zlomky) nebo geometrický (rozdělení kruhu šestiúhelníkem).

Kolik bodů má rovina

Rovina může být určena třemi různými body, nebo přímkou a bodem, který leží mimo tuto přímku.

Polorovina je část roviny, která vznikne rozdělením roviny jednou přímkou. Přímka, která rozdělila rovinu, se nazývá hraniční přímka poloroviny. Pro bližší určení poloroviny se v polorovině volí další bod neležící na hraniční přímce, tento bod se nazývá pomocný bod.Kolmý průmět bodu A do průmětny je pata kolmice jdoucí bodem A na průmětnu. Tuto kolmici nazýváme promítací přímka bodu A. Kolmý průmět přímky a do průmětny je průsečnice průmětny a roviny, která prochází přímkou a a je kolmá k průmětně.

Co to je přímka : Přímka je jednorozměrný základní geometrický útvar. Lze ji popsat jako nekonečně tenkou, dvoustranně nekonečně dlouhou, dokonale rovnou křivku (pojem křivka v matematice zahrnuje i „rovné křivky“), tedy křivku s nekonečně velkým poloměrem zakřivení.