Co je to smlouva o zápůjčce?
Výpůjčka je typ závazku, který vznikne uzavřením smlouvy o výpůjčce nezuživatelné věci. V ní se obě strany dohodnou na tom, že vypůjčitel může po dohodnutou dobu bezplatně používat určitou konkrétní věc, která patří půjčiteli.Smlouva o půjčce neboli zápůjčka

Forma smlouvy není určená zákonem, může mít tedy i ústní podobu, ale doporučujeme vždy vše podložit písemně. Vyhnete se tak případným komplikacím při vymáhání půjčené věci. Smlouva může být úplatná i bezúplatná, úročená i bezúročná. Věci v zápůjčce jsou tzv.Typy smluv

• Kupní smlouva.
  • Smlouva o dílo.
  • Smlouva o poskytování služeb.
  • Licenční smlouva.
  • Smlouva o nájmu.
  • Smlouva o výpůjčce.
  • Specifika výpůjček výtvarných děl.
  • Smlouva o přepravě věcí

Jaký je rozdíl mezi půjčkou a Zápůjčkou : Jak se liší zápůjčka (půjčka) od úvěru:

Úvěr je ukotven v zákoně o spotřebitelském úvěru, zápůjčka v občanském zákoníku. Předmětem úvěru jsou vždy a pouze peníze, předmětem zápůjčky jakákoli hmotná věc. S úvěrem je spojena odměna za půjčení peněz ve formě úroku nebo i poplatků.

Co musí obsahovat smlouva o zápůjčce

Minimálně by smlouva měla obsahovat tyto náležitosti: identifikace smluvních stran (zapůjčitele i vydlužitele) výše půjčky a způsob poskytnutí peněz. sjednaná odměna za půjčení peněz (výše úroku, jednorázový poplatek, bezúročná půjčka)

Kdy je potřeba smlouva o dílo : Smlouva o dílo se uzavírá v situaci, kdy se zhotovitel zavazuje provést na svůj náklad a nebezpečí pro objednatele dílo a objednatel se zavazuje dílo převzít a zaplatit za něj cenu. činnost s jiným výsledkem (např. dílo s nehmotným výsledkem, jakým je vytvoření počítačového programu nebo databáze).

Smlouvu o zápůjčce smluvní strany uzavřou tehdy, když se zapůjčitel zaváže přenechat jinému zastupitelnou věc, aby ji užil podle libosti, a druhá strana se zaváže po čase vrátit věc stejného druhu. Typicky se tento smluvní typ použije pro finanční zápůjčky. Za zapůjčení lze sjednat úroky.

Důkladně čtěte smlouvu

1. celková výše půjčky.
  2. celková částka, kterou za úvěr zaplatíte.
  3. úroková sazba a RPSN.
  4. délka splácení půjčky.
  5. výše měsíčních splátek.
  6. podmínky předčasného splacení úvěru.
  7. co se stane při opoždění se splátkou.
  8. právo na odstoupení od smlouvy.

Co je to smlouva

Smlouva (někdy též kontrakt, dohoda nebo konvence) je dvoustranné či vícestranné právní jednání spočívající ve vzájemných a obsahově shodných projevech vůle smluvních stran směřujících ke vzniku, změně či zániku práv a povinností, které právní předpisy s takovými projevy vůle spojují.Smlouva o dílo se uzavírá v situaci, kdy se zhotovitel zavazuje provést na svůj náklad a nebezpečí pro objednatele dílo a objednatel se zavazuje dílo převzít a zaplatit za něj cenu. činnost s jiným výsledkem (např. dílo s nehmotným výsledkem, jakým je vytvoření počítačového programu nebo databáze).„Půjčka se vyplatí v situaci, kdy to, na co si půjčíme, budeme užívat déle, než jak dlouho to budeme splácet. Platí to například u hypoték a dalších půjček na bydlení, kde se předpokládá dlouhodobé užívání,“ říká Marcel Ivánek. Smysl mají i návratné investice do budoucna.

Smlouva o zápůjčce tedy vznikne např. po předání peněž v hotovosti nebo po převodu bezhotovostní částky. Ve výsledku to znamená, že pokud bude sjednána zápůjčka s tím, že věc má být předána až v budoucnu, bude se jednat o smlouvu o smluví budoucí zápůjčce dle ustanovení § 1785 a násl. občanského zákoníku.

Co by měla obsahovat smlouva : Každá smlouva by měla obsahovat následující náležitosti.

1. Smluvní strany. Pokud smlouvu uzavírají právnické osoby, patří mezi základní údaje článku Smluvní strany:
  2. Předmět smlouvy.
  3. Základní podmínky spolupráce.
  4. Povinnosti smluvních stran.
  5. Cena zboží, služby či díla.
  6. Odstoupení od smlouvy.
  7. Další ustanovení
  8. Závěrečná ustanovení

Kdo dani smlouvu o dílo : Jak se smlouva o dílo daní

Zhotovitelem však bývá zpravidla podnikatel, který musí každý rok podávat daňové přiznání a odvést z těchto příjmů daň. Pokud uzavřete smlouvu o dílo bez faktury, pro účely účetnictví postačí jen smlouva, ve které bude uvedena odměna pro zhotovitele.

Kolik si můžu vydělat na smlouvu o dílo

Smlouva o dílo a daně

Příjem z ní nemusíte danit, pokud nepřekročí částku 30 000 Kč za rok a není-li pravidelný. Jedná se o tzv. příležitostný příjem.

Neplatím: Co se bude dít Pokud nezaplatíte splátku, věřitel vám pošle upomínku, kde vás vyzve, abyste své závazky co nejdříve vyrovnali. Když nereagujete, většinou se vám ozve vymahač. Je to takový mezistupeň ještě před soudem a exekucí.Co se stane po splatnosti Nesplácení úvěru nebo hypotéky je cestou do pekla. Ze začátku se možná nebude dít nic zásadního, z dlouhodobého hlediska ale hrozí exekuce nebo dokonce vězení. Pokud uplyne den splatnosti, pravděpodobně vás bude kontaktovat věřitel s upomínkou.

Na co si nebrat úvěr : Nepůjčujte si proto:

• Na vánoční dárky.
  • Na nový telefon, který nepotřebujete.
  • Na splacení starší půjčky.
  • Na drahou dovolenou do zahraničí