Co je to osa souměrnosti?
Odpovídající si body leží na kolmici k ose souměrnosti v opačných polorovinách a ve stejné vzdálenosti od osy. Osovou souměrnost můžeme zapsat: O(o): A → A'. Čteme: obrazem bodu A v osové souměrnosti je bod .Osově souměrný útvar je takový útvar, který se podle nějaké své osy zobrazí sám na sebe. Mezi osově souměrné útvary patří například rovnostranný trojúhelník, čtverec, kosočtverec, obdélník, kružnice.Osa souměrnosti trojúhelníka prochází jedním vrcholem a zbylé dva vrcholy jsou podle této osy souměrně sdružené. Každý trojúhelník, který má dvě strany shodné, je osově souměrný. Pamatuj!! Každý trojúhelník, který je osově souměrný má aspoň dvě strany shodné.

Jak se vyznačuje osa souměrnosti : Osová souměrnost v (trojrozměrném) prostoru je zároveň otočením o 180 stupňů okolo stejné osy, takže je to přímá shodnost (přemístění) a orientaci zachovává. Body ležící na ose souměrnosti jsou právě všechny její samodružné body. Všechny přímky kolmé k ose souměrnosti jsou samodružné.

Jak učit osovou souměrnost

HLEDÁNÍ SOUMĚRNOSTI

Úkol je jednoduchý – najít přírodniny, tvary, předměty a určit u nich, zda někde jsou osově souměrné či ne. Dle času se můžete domluvit na počtu věcí (například 5 + 5 věcí). Na jednu vhodnou přírodninu mohou děti i zakreslit osu souměrnosti a pak dle osy rozstřihnout a nalepit do pracovního listu.

Co je osa souměrnosti lichoběžníku : Rovnoramenný lichoběžník je čtyřúhelník, jehož dvě protější strany (základny) jsou rovnoběžné a zbývající dvě protější strany jsou různoběžné a stejně dlouhé. Je osově souměrný podle spojnice středů svých základen, takže úhly při každé z jeho základen jsou shodné.

Narýsuj dvě shodné kružnice (stejný poloměr) o poloměru větším než polovina úsečky a se středy v krajních bodech úsečky. Následně spoj body, kde se obě kružnice protínají (průsečíky). Vzniklé úsečce (resp. přímce, na níž leží) se říká osa úsečky.

Kolik má obdélník os souměrnosti

Obdélník je v obecném případě osově souměrný podle dvou os. Osami souměrnosti jsou rovnoběžky se stranami procházející průsečíkem úhlopříček. Speciální případ obdélníku – čtverec – je osově souměrný podle čtyř os, dalšími dvěma osami jsou jeho úhlopříčky.Kosočtverec má dvě osy souměrnosti, kterými jsou úhlopříčky, a jeden střed souměrnosti, kterým je průsečík úhlopříček.Je dána základní abeceda (A, B, C, D, E, F, G, H, CH, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z). Kolik samohlásek je osově souměrných

VLASTNOSTI LICHOBĚŽNÍKŮ

1) Délka střední příčky se rovná polovině součtu délek obou základen. 2) Součet velikostí vnitřních úhlů přilehlých k ramenu lichoběžníku je 180°. 3) Vzdálenost přímek, na kterých leží základny, je výška lichoběžníku. 4) Součet vnitřních úhlů je 360°.

Jak poznat lichoběžník : Lichoběžník je čtyřúhelník, jehož dvě protější strany jsou rovnoběžné (říkáme jim základny) a zbývající dvě protější strany jsou různoběžné.

Kolik má Kosodelník os souměrnosti : a protilehlé strany jsou rovnoběžné. , které se navzájem půlí a jsou na sebe kolmé. Kosočtverec má dvě osy souměrnosti, kterými jsou úhlopříčky, a jeden střed souměrnosti, kterým je průsečík úhlopříček.

Jak se značí osa

Taková kružnice má střed So, poloměr |SoA| a nazývá se opsaná, značíme ko.

Ekvidistanta kružnice

Množina středů všech kružnic, které mají poloměr ρ a dotýkají se dané kružnice k.Obdélník je rovnoběžník, jehož všechny vnitřní úhly mají velikost 90 stupňů — pravý úhel. Protilehlé strany obdélníku mají vždy stejnou velikost. Čtverec pak je speciální případ obdélníku, který má všechny strany stejně dlouhé.

Co platí pro kosočtverec : 1.1.3 Kosočtverec

Všechny jeho strany mají stejnou velikost. Vnitřní úhly u protějších vrcholů jsou shodné. Kosočtverec má dvě úhlopříčky, které nejsou shodné, jsou na sebe kolmé a půlí se. Úhlopříčky také půlí vnitřní úhly kosočtverce.