Co je Ruská federace?
Seznam republik Ruské federace

Číslo Název Rozloha (tis. km²)
1 Adygejsko 7,6
2 Altaj 92,6
3 Baškortostán 143,6
4 Burjatsko 351,3

Ruská federace je rozdělena na 83 administrativních subjektů, z nichž 9 nese název kraj (rusky край). Devět krajů Ruské federace (rusky: края, j. č. край) je taktéž jako oblasti zřízeno v převážně etnicky ruských částech federace, ale okrajových a zpravidla řidčeji osídlených.V Ruské federaci žije celkem asi 180 různých etnických skupin. 77,7 % populace tvoří etničtí Rusové, 3,7 % Tataři, 1,4 % Ukrajinci, 1,1 % Baškirové, 1 % Čuvaši, 1 % Čečenci a 0,8 % Arméni (všechny tyto skupiny mají populaci vyšší než 1 milion lidí).

Jak se dělí Rusko : Ruská federace se dělí na 85 samosprávných subjektů, různého typu, podle stupně autonomie.

Co to je federace

Federace (latinsky fœdus, „smlouva“) je typ uspořádání státu, kdy jde o složený stát, skládající se ze států – členů federace s různým označením (státy, země, republiky, kantony, provincie).

Jak vznikl název Rusko : Etymologie názvu Rus není zcela jistá, avšak nejběžněji se přijímá tzv. normanská teorie: termín pochází ze staré severštiny, znamená „veslaři“ a byl odvozen od jména kraje Roden (později zvaného Roslagen), což bylo pobřeží Svealandu, středního Švédska.

Podle výsledků posledního sčítání lidu, domů a bytů v roce 2021 se k ruské národnosti přihlásilo 34 506 obyvatel České republiky.

Sibiř (rusky: Сиби́рь) je území ležící mezi Uralem a Verchojanským pohořím. Historicky je od 17. století součástí Ruska. Sibiř zaujímá většinu rozlohy Ruské federace (asi 77 %, tzn.

Jaký je nejlidnatější stát na světě

Seznam

Pořadí Stát / Oblast Počet obyvatel
1. Indie 1 435 642 650
2. Čína 1 425 743 355
3. Spojené státy americké 340 970 393
4. Indonésie 278 753 058

Ruská národnostní menšina. Podle výsledků sčítání lidu domů a bytů 2001 žije v ČR 12 369 osob ruské národnosti. Zástupci ruské menšiny však počet odhadují na 16 – 20 000 osob. Geografické usídlení v ČR je celoplošné, s větší mírou koncentrace v Praze, Karlových Varech, Brně a dalších větších městech.Rusko se nachází na východě Evropy a severu Asie, pokrývá asi třetinu Eurasie a devítinu rozlohy Země. Evropská část země (asi 23 % plochy) zahrnuje území západně od pohoří Ural. Asijská část Ruska, která zabírá asi 76 % rozlohy a leží na východ od Uralu, se také nazývá Sibiř nebo Dálný východ.

Как у тебя дела [kak utib'a dila] Jak se máš Как у Вас дела [kak uvas dila] Jak se máte У меня всё хорошо. [umin'a fs'o harašo] Mám se dobře.

Jaké země jsou federace : Ve federaci existuje dvojí soustava orgánů státní moci (např. centrální a zemská vláda). Příklady federací a jejich členů: USA – 50 států, Švýcarsko – 26 kantonů, Spolková republika Německo – 16 spolkových zemí, Kanada – 10 provincií a 3 spolková teritoria, Československo v letech 1968-92-2 federální státy.

Jaký je rozdíl mezi federací a konfederací : Rozdíl mezi federací a konfederací

Zatímco právním základem federace je ústava, u konfederací to je mezinárodní smlouva. Federace má zákonodárnou moc, která váže přímo občany, rozhodovací pravomoc konfederace zavazuje jen jednotlivé členské státy. Neexistuje státní občanství konfederace.

Jak vznikl název Ukrajina

Slovo Ukrajina je slovanského původu, etymologie však není jednoznačná: nejčastěji se uvádí význam „okrajové území“, přesněji jednotlivá krajní, hraniční knížectví Kyjevské Rusi. Další výklady hovoří v souvislosti s knížectvími o „ukrojených“, oddělených zemích.

Sovětský svaz (1922–1991)V Praze žije nejméně 75 tisíc lidí z bývalého Sovětského svazu. Je to nejpočetnější skupina cizinců pobývajících v metropoli.

Kolik je rusáků : S počtem 146,1 milionu obyvatel je devátou nejlidnatější zemí světa. Elbrus (5642 m n. m.)