Co je bibliografická rešerše?
Literární rešerší je myšlen ekvivalent anglického pojmu literature review, což je pojem, jehož obsah lze volně charakterizovat následovně: Jde o psaný dokument, který obsahuje argumentaci postavenou na logických pravidlech a detailním porozumění současného stavu poznání v oblasti, na kterou se rešerše zaměřuje.Jak na rešerši:

1. I. Výběr odborných termínů k tématu: Volba klíčových slov pro vyhledávání (terminologie oboru v češtině i angličtině)
  2. II. Formulace rešeršního dotazu.
  3. III. Výběr informačního zdroje.
  4. IV. Vyhledávání v katalozích a databázích.
  5. V. Posouzení získaných výsledků

Rešerše je soupis literatury k vybranému odbornému tématu, je východiskem pro zpracování odborného textu, prezentace či přednášky. Provést rešerši znamená prohledat dostupné informační zdroje (katalogy knihoven, odborné elektronické databáze apod.) a vybrat a utřídit relevantní literaturu k danému tématu.

Jak udělat rešerši literatury : Rešerše by měla vycházet zejména z vědeckých článků a monografií, ve kterých nejdeme vždy to nejaktuálnější z vědeckého poznání. Skripta a učebnice jako úvod do problematiky jistě postačí. Nejnovější poznatky však do tohoto druhu literatury pronikají velmi pozvolna.

Co je rešerše bakalářské práce

Rešerše je soupis literatury k tématu, na kterém máte pracovat, napsat nějaké pojednání nebo připravit referát, prezentaci či přednášku.

Jak se provádí rešerše : proces) vyhledávání informací ve formě dokumentografických nebo faktografických záznamů, popř. plných textů dokumentů. Rešerše se zpracovává na základě rešeršního požadavku uživatele, který je zformulován pomocí dotazovacího jazyka do rešeršního dotazu; při provádění rešerše se uplatňuje rešeršní strategie.

Hlavním zdrojem vyhledávání publikací v českém prostředí je Česká národní bibliografie, pro články pak databáze ANL – Články v českých novinách, časopisech a sbornících. 3. Katalogy jednotlivých knihoven: např. Katalog Univerzitní knihovny OU, Katalog Moravskoslezské vědecké knihovny.

Pro vyhledávání odborných článků, včetně zahraničních se pak hodí Google Scholar (https://scholar.google.cz). Hledat zdroje lze i jednoduše zadáním do vyhledávače Google. Vepíšete klíčová slova a vybíráte mezi tím, co Google najde.

Co to jsou zdroje

Zdroje jsou základní výrobní faktory a vstupy do produkčního procesu. Mezi zdroje patří lidské zdroje, finanční zdroje, materiál, informace, energie a utility.akademické zdroje nebo recenzované zdroje, články, knihy nebo jiné písemné práce, které byly napsány a recenzovány odborníky v určitém oboru nebo disciplíně.Počítačový zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače. Napájí jednak základní desku, procesor, paměti a přídavné karty, tak i všechny pevné disky a mechaniky v počítači nainstalované.

Podle druhu energie můžeme zdroje rozdělit na:

• chemické zdroje (galvanické články),
  • mechanické zdroje – generátory (dynamo, alternátor),
  • tepelné zdroje – termoelektrický článek,
  • fotoelektrické zdroje – Fotovoltaický článek (sluneční článek),
  • fyziologické zdroje – elektroplaxy rejnoka, paúhoře.

Kde hledat zdroje : Volně přístupné databáze a zdroje odborných informací

• Knihovny.cz. portál, který poskytuje jednotný přístup ke službám knihoven v České republice.
  • Databáze EZB. Seznam odborných časopisů z celého světa.
  • Databáze PubMed.
  • Databáze FAO.
  • Databáze AGRICOLA.
  • Google scholar.
  • Google books.
  • African Journals Online.

Co znamená zkratka ATX : Formát základních desek ATX (tj. Advanced Technology Extended) byl vytvořen společností Intel v roce 1995. Byla to první velká změna v uspořádání počítačové skříně po mnoha letech. ATX svými přednostmi zcela nahradil zastaralý formát AT.

Jak se dělí svetelne zdroje

Zdroje světla dělíme na vlastní a nevlastní. Tělesa, která záření samy vysílají, nazýváme zdroje vlastní, zatímco tělesům světlo odrážející říkáme zdroje nevlastní. Zdroje vlastní mohou být dále děleny v závislosti na tom, jakým způsobem světlo vyzařují, na zdroje přírodní a umělé (viz níže).

Rozlišujeme zdroje přírodní a umělé, dále pak vlastní a nevlastní. Přírodním zdrojem může být například Slunce, umělé jsou člověkem vyrobené. Distinkce mezi vlastním a nevlastním zdrojem závisí na tom, zdali v jejich struktuře dochází ke vzniku světla (žárovka) nebo jen světlo odráží (reflektor).Analogově-digitální převodník (zkratky A/D, v angličtině i ADC) je elektronická součástka určená k převodu spojitého (neboli analogového) signálu na signál diskrétní (digitální). Důvodem převodu je umožnit zpracování původně analogového signálu na číslicových počítačích.

Co znamená zkratka RX : Přenos v telekomunikacích je proces vysílání a šíření analogové nebo digitální informace pomocí fyzického dvoubodového nebo vícebodového přenosového média, kterým může být metalický kabel, optický kabel nebo bezdrátový přenos. Přenos zahrnuje vysílání (zkratka Tx) a příjem (zkratka Rx).